Jurnalul.ro Cultură Carte „Jacques Hérold - O călătorie”, lansare de carte și prelegeri la Bruxelles

„Jacques Hérold - O călătorie”, lansare de carte și prelegeri la Bruxelles

de Magdalena Popa Buluc    |   

Institutul Cultural Român din Bruxelles și Ambasada României în Regatul Belgiei au organizat, în 15 octombrie 2024, la Reședința Ambasadorului, lansarea volumului „Jacques Hérold în ediții bibliofile: O călătorie”, publicat în 2023, în coordonarea autoarelor Cristina Simion și Ruxandra Moașa Nazare și cu sprijinul financiar al Bibliotecii Județene „George Barițiu” Brașov, prin Consiliul Județean Brașov. Cartea, dedicată lui Jacques Hérold -  un artist româno- francez suprarealist, mai puțin cunoscut în țara noastră, dar apreciat și faimos în marile muzee ale lumii, relatează ,,călătoria’’ acestuia în România, prin intermediul mai multor expoziții, itinerate în marile orașe ale țării.

Au participat doi oratori prestigioși- Cristina Simion, curatoare și galeristă și Daniel Nazare, istoric și manager al Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu”, care au relatat viața și opera lui Jacques Hérold și au accentuat importanța sa în suprarealismul european, angajându-se într-un dialog dinamic cu un public numeros. Prelegerile au fost ilustrate cu imagini din colecțiile doamnei Cristina Simion, care a realizat multiple expoziții cu lucrările semnate de Jacques Hérold.

 

Născut în Piatra Neamț și plecat la 20 de ani în Franța, unde s-a stabilit pentru restul vieții, Jacques Hérold a făcut parte din pleiada de valori ale secolului său.  Pictor, sculptor, gravor și ilustrator de carte talentat, Jacques Hérold a fost o figură marcantă a suprarealismului târziu. A avut numeroase interacțiuni, colaborări sau relații de prietenie cu alte personalități ale epocii: André Breton, Yves Tanguy, Constantin Brâncuşi, Marcel Duchamp, Man Ray, Picasso, Julien Gracq, Michel Butor, Ilarie Voronca, Claude Sernet, Tristan Tzara, Gherasim Luca, Ștefan Baciu, Mira Simian Baciu, Virgil Teodorescu. A participat la zeci de expoziţii colective şi personale, nu numai în Europa (Paris, Helsinki, Praga, Wuppertal, Florenţa, Bruxelles etc.), dar şi la New York, Tokyo, Seoul, Santiago de Chile, Sao Paulo, lăsând o moștenire artistică valoroasă, în toate colțurile lumii.

 

Au fost astfel marcați 100 de ani de la apariția suprarealismului, un curent artistic de anvergură, care a transformat percepția asupra realității și rolul imaginației în artă și literatură.

 

Este cel de-al doilea eveniment pe care Institutul Cultural Român din Bruxelles îl dedică curentului suprarealist. În 26-28 septembrie 2024, rețeaua EUNIC Bruxelles, formată din institutele culturale active în Belgia și coordonată de ICR Bruxelles, a organizat Festivalul Transpoesie- Suprarealismul, în cadrul căruia România a fost reprezentată de Radu Vancu.

 

***

Dr. Cristina Simion, curatoare și galeristă română, a conceput și organizat aproape o sută de expoziții solo și de grup, în special ale artiștilor contemporani din Estul Europei, cu un interes special pentru România. A elaborat, editat și coordonat cataloage și albume de artă și a publicat numeroase articole. Este stabilită la Nürnberg, Germania, unde conduce galeria Tiny Griffon Gallery. A realizat numeroase expoziții Jacques Hérold, cu lucrări din colecțiile sale personale.

 

Dr. Daniel Nazare, istoric și manager al Bibliotecii Judeţene „George Bariţiu” din Braşov, a organizat numeroase expoziții de carte, inclusiv de opere bibliofile, dar și conferințe academice și științifice. Este membru în Comisia pentru colecţii speciale a ANBPR (Asociaţia Naţională a Bibliotecilor Publice din România), precum şi în Comisia pentru referinţe ştiinţifice a ANBPR, iar din 2010 preşedinte al Comisiei de prelucrare documente şi referinţe ştiinţifice. Printre zecile de expoziții realizate se numără și expoziția Jacques Hérold - Restitutio 111.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri