Jurnalul.ro Ştiri Politică James Pettit rescrie pactul Ribbentrop-Molotov

James Pettit rescrie pactul Ribbentrop-Molotov

de Marius Gîrlașiu    |   
James Pettit rescrie pactul Ribbentrop-Molotov

Declaraţiile ambasadorului SUA la Chişinău, James Pettit, care a spus că “Republica Moldova nu este România, are propria sa istorie şi este o ţară cu oameni care vorbesc limbi diferite”, au stârnit reacţii pe ambele maluri ale Prutului. Unioniştii au protestat ieri la Bucureşti şi Chişinău, după declaraţia desprinsă parcă din pactul secret prin care Stalin şi Hitler decideau soarta Basarabiei încă din august 1939.

“Republica Moldova nu este România, are propria sa istorie şi propriile provocări. Printre aceste provocări se numără faptul că este o ţară multietnică, cu oameni care vorbesc limbi diferite. Republica Moldova trebuie să rămână un stat suveran şi independent în interiorul unor graniţe sigure. Unirea cu România, de exemplu, ca o cale de a intra în UE sau orice alt motiv, nu este o alegere practică şi nu este o alegere care va face lucrurile mai bune aici, în Republica Moldova”.

Este declaraţia prin care ambasadorul SUA la Chişinău, James Pettit, a zgândărit rănile românilor de pe ambele maluri ale Prutului. La Bucureşti, tinerii care militează pentru Basarabiei cu ţara mamă au protestat strângând sute de cărţi de istorie în Piaţa Universităţii. Într-o scrisoare deschisă adresată secretarului de stat unioniştii au cerut ca John Kerry sau ambasadorul american la Bucureşti Hans Klemm să explice poziţia SUA pe această temă.

Proteste au avut loc şi la Chişinău, manifestanţii strânşi în faţa Ambasadei SUA cerând retragerea de urgenţă a lui James Pettit din funcţia de reprezentant al diplomaţiei americane în Republica Moldova.

Legături cu Moscova

Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a reacţionat şi el în plin scandal diplomatic. Liderul ALDE susţine că declaraţiile ambasadorului SUA la Chişinău privind România şi Republica Moldova reiau "tezele lui Stalin" şi anunţă că se va consulta cu liderii Senatului pentru cere explicaţii oficiale de la autorităţile din SUA pe această temă. Cariera lui James Pettit se leagă de Moscova încă de la începuturile sale în diplomaţie: între 1983 şi 1986, Pettit a fost funcţionar la Ambasada SUA de la Moscova, între 1991 şi 1994 a fost consul general adjunct, iar între 2003 şi 2007, acelaşi Pettit a revenit la Moscova în funcţia de consul general al Ambasadei SUA.

James Pettit a fost numit amabasador al SUA la Chişinău în mai 2014, prezentându-şi scrisorile de acreditare în ianuarie 2015

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri