Trupele guvernamentale irakiene, sprijinite de Statele Unite, au început asaltul final pentru cucerirea ultimelor redute ale organizației Stat Islamic (SI) în orașul Mosul, din nordul Irakului. Atacând din trei direcții, în zona orașului vechi, forțele irakiene au fost oprite, ieri, de o rezistență neașteptată. Doi ofițeri au fost uciși de lunetiști încă din primele ore ale ofensivei guvernamentale, începută sâmbătă.
Militanții islamici au plasat lunetiști, luptători-kamikaze și vehicule-capcană în partea veche a orașului, încetinind înaintarea contingentelor trimise de Bagdad, scrie AP. Soldații au fost întâmpinați de un baraj de explozii, iar ofițerii lor au intrat în vizorul trăgătorilor de elită ai SI. Până ieri, în jurul prânzului, trupele guvernamentale reușiseră să preia controlul numai asupra unui spital dintr-un cartier atacat. Ofensiva pentru recucerirea Mosulului a fost lansată anul trecut, în octombrie, iar partea estică a orașului a fost eliberată în ianuarie, 2017. În februarie, au început operațiunile militare pentru recucerirea zonei de vest. Treptat, rezistența jihadiștilor s-a restrâns în jurul orașului vechi, unde străzile strâmte și densitatea mare de locuitori fac foarte dificilă intervenția forțelor guvernamentale. Cu o zi înaintea asaltului final, avioanele irakiene au aruncat pliante asupra cartierelor care urmau să fie atacate, îndemnându-i pe civili să-și părăsească imediat locuințele și să se îndrepte spre „zonele de siguranță”. Potrivit estimărilor ONU, citate de AP, 200.000 de oameni ar putea încerca să părăsească zona de conflict în următoarele zile, în timp ce organizația „Salvați Copiii” avertizează că persoanele care fug ar putea fi prinse într-un foc încrucișat, ce ar duce la „un haos mortal”.
Civilii, victime sigure ale asaltului final
Coordonatorul ajutoarelor umanitare ale ONU în Irak, Lise Grande, este de părere că locuitorii din Mosul se află într-un „grav pericol”, deoarece SI le vizează direct familiile. Concomitent, populația este afectată de lipsa apei și a electricității. Grande susține că asaltul final va fi cea mai dificilă parte a campaniei de recucerire a orașului. „Civilii vor fi expuși unui risc extrem în această perioadă”, a declarat Grande, citată de BBC. „Știm că SI vizează direct familiile care încearcă să scape, știm că stocurile de alimente și medicamente sunt extrem de limitate, știm de lipsa acută de apă și electricitate (…) Toate acestea indică faptul că populația prinsă în interiorul acestor vecinătăți și cartiere se află într-un grav pericol”, a spus ea. Potrivit Națiunilor Unite, asediul asupra acestui oraș a făcut până acum peste 8.000 de morți și de răniți în rândul civililor, iar 580.000 de locuitori s-au strămutat. Dintre aceștia din urmă, 419.000 de persoane provin din partea vestică a orașului. Deși autoritățile de la Bagdad nu au furnizat date despre numărul victimelor înregistrate de la începutul ofensivei, generalul american Joseph Votel a declarat în fața unei comisii a Congresului SUA, la sfârșitul lunii martie, că peste 774 de membri ai forțelor irakiene de securitate au fost uciși, iar alți 4.600 răniți, începând din octombrie 2016. Alte oficialități din coaliția internațională au precizat, luna aceasta, că numărul militanților islamiști din Mosul a scăzut la mai puțin de 1.000, comparativ cu 3.500-6.000 de luptători ai SI, câți se aflau în oraș la începutul ofensivei.
„Civilii vor fi expuși unui risc extrem în această perioadă (…) Știm că SI vizează direct familiile care încearcă să scape” Lise Grande