Jurnalul.ro Sport eXtrasport JO Paris 2024. Cerere împotriva participării unui sportiv condamnat pentru viol

JO Paris 2024. Cerere împotriva participării unui sportiv condamnat pentru viol

de Redacția Jurnalul    |   

Comitetul Internațional Olimpic (CIO) ar trebui să interzică participarea voleibalistului olandez Steven Van de Velde la JO de la Paris din 2024. Solicitarea a fost făcută de organizațiile Sport & Rights Alliance Athletes Network for Safer Sports, The Army of Survivors și Kyniska Advocacy.

Van de Velde, calificat recent pentru competiția olimpică, a fost condamnat în 2016 pentru violarea unui copil de 12 ani.

Kate Seary, co-fondator și director al Kyniska Advocacy, a declarat: „Prezența lui Van de Velde în echipa olimpică olandeză lipsește complet de respect și invalidează supraviețuitorul crimelor sale. Participarea sa transmite tuturor mesajul că performanța sportivă prevalează asupra crimei."

Van de Velde, care a ispășit doar un an dintr-o pedeapsă de patru ani, reprezintă Olanda la volei pe plajă la Paris 2024, susținut de Asociația Națională de Volei Olandeză, care a afirmat că acesta îndeplinește toate cerințele de calificare pentru Jocurile Olimpice.

„Un atlet condamnat pentru abuz sexual asupra copiilor nu ar trebui să primească oportunitatea de a concura la Jocurile Olimpice," a declarat Julie Ann Rivers-Cochran, director executiv al The Army of Survivors.

Joanna Maranhão, coordonator de rețea al Rețelei atleților pentru sporturi mai sigure, a subliniat, citată de Inside the Games: „A fi olimpic este un privilegiu, nu un drept. Atleții care concurează la nivelul prestigios al Jocurilor Olimpice sunt adesea percepuți ca eroi și modele. Van de Velde nu ar trebui să primească această onoare."

Organizațiile solicită CIO să ia următoarele măsuri:

- Emiterea unei declarații de descalificare a lui Van de Velde de la participarea la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024.
- Revizuirea și consolidarea criteriilor de eligibilitate olimpică, în consultare cu societatea civilă și persoanele afectate, pentru a se alinia la standardele internaționale de protecție și la Convenția ONU privind drepturile copilului.
- Efectuarea de verificări complete ale antecedentelor tuturor sportivilor, antrenorilor, instructorilor și persoanelor care vor avea acces la sportivi și/sau la satul olimpic.

„Facem apel la CIO să acționeze rapid și în solidaritate cu sportivii și supraviețuitorii abuzurilor în sport," a concluzionat Maranhão.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri