Jurnalul.ro Ştiri Social Jocurile financiare ale hackerilor pun în pericol banii românilor

Jocurile financiare ale hackerilor pun în pericol banii românilor

de Diana Scarlat    |   

Moneda bitcoin a intrat și pe piața din România, de câțiva ani, iar această piață aduce cu ea atât beneficii, cât și foarte multe capcane. Un bitcoin poate fi schimbat în bani reali la bancomate din România sau la sedii autorizate. Există însă platforme pirat care promit dobânzi sau promovează scheme piramidale care implică bitcoin, profitând de lipsa de informaţii despre subiect a oamenilor. Mulți au pierdut deja sume importante de bani.

Moneda bitcoin a fost scoasă pe piață în anul 2009, printr-o tehnologie avansată care a adus o modalitate de a evita „hrănirea” sistemului bancar – vinovat de criza din 2008 - prin plata unor comisioane impuse de bănci după bunul lor plac. Dar imediat au apărut și cei care știu să profite de noutăți și de nepriceperea oamenilor, de slăbiciunile celor care cred în posibilitatea de câștig imediat, fără efort. Astfel, după ce au apărut primele exchange-uri – platforme online care funcționează pe un sistem asemănător cu al caselor de schimb valutar – au fost lansate și platforme-pirat sau sisteme MLM – multilevel marketing, ce promit multiplicarea sumelor, prin mecanisme specifice jocurilor de noroc sau bursei. Dar pot fi și platforme controlate de hackeri care dispar la un moment dat cu banii deponenților. Un astfel de caz, platforma online BTC-e, a făcut mii de victime în Statele Unite ale Americii, în luna iulie. Unii și-au investit toate economiile într-o platformă despre care nu știau absolut nimic și care s-a închis la un moment dat, cu tot cu economiile deponenților. Proprietarul platformei a fost arestat în Grecia, acum două luni, fiind suspectat de spălare de bani, legături cu mafia rusă, finanțarea terorismului, trafic de droguri și alte infracțiuni. Proprietarul platformei, Alexander Vinnik, 37 de ani, urmează să fie extrădat fie în Rusia – de unde provine și unde mai are de executat o pedeapsă pentru fraudă – fie în SUA. A declarat că ar prefera să fie extrădat în Rusia, unde ar avea de plătit doar 15 milioane de dolari, față de SUA, unde i se impută suma de 110 milioane de dolari.

 

Neglijența se plătește scump

 

Aceste platforme pot fi accesate de oricine, inclusiv de români, dar specialiștii atrag atenția asupra necesității de a verifica mai întâi locul în care ne plasăm banii. „În opinia mea, nu există victime ale BTC-e, ci doar oameni care au fost neglijenți cu propriii bitcoini. Eu nu aș da banii unui necunoscut cu o cagulă pe față. Acești oameni și-au asumat riscuri inutile, în condițiile în care aveau variante mult mai sigure”, a explicat, pentru Jurnalul Național, George Rotariu, CEO Bitcoin România. Specialistul spune că trebuie să facem o diferență între un „exchange” de bitcoin și platformele de tranzacționare care se ocupă de FOREX, care apelează la niște trucuri pentru a câștiga banii clienților lor. „Prin astfel de platforme, pe care au nu le admir deloc, se poate tranzacționa aproape orice, chiar și diferența între euro și dolar, printr-un sistem de pariuri, iar cei care le controlează știu că omul nu poate fi mai inteligent decât piața, pentru că merge pe impuls, acționează conform sentimentelor și atunci ei le dau niște instrumente cu ajutorul cărora să-și facă rău singuri. De exemplu, tu pui o sumă de 100 de dolari, iar ei îți dau posibilitatea să pariezi 100.000 pe care nu-i ai. Poate ai pariat bine și ai câștigat 1.000, dar nu te vei opri acolo, apoi vei pierde, aproape inevitabil, la un moment dat. Funcționează pe principiul jocurilor de noroc, dar nu au legătură cu „exchange-urile” de bitcoin”, a mai explicat CEO-ul Bitcoin România.

 

„Exchange” fără alte trucuri

 

În ultimul timp au apărut și în România multe site-uri de trazacționare care nu vând sau cumpără bitcoin, ci semnează niște „CFD-uri” - contract for difference -, adică fac un contract cu utilizatorul și spun că îi plătesc diferența, indiferent dacă bitcoinul crește sau scade, dar apoi îi prind pe utilizatori în jocurile lor și se poate întâmpla orice. „Așa ceva nu se întâmplă la un exchange de bitcoin cum este Bitcoin România, unde cumperi sau vinzi, apoi faci ce vrei cu banii. Noi nu oferim niciun alt instrument. Pur și simplu oferim posibilitatea de a cumpăra și de a vinde, ca și posibilitatea de a ține bitcoin la noi, în wallet-uri (portofele electronice)”, mai spune George Rotariu.

Un „exchange” sigur de botcoin nu este doar o platformă online, ci o firmă la vedere, are un sediu, are angajați și un reprezentant legal. Spre deosebire de „exchange-urile” clasice, Bitcoin România face doar schimbul valutar, fără a reține banii clienților și fără a oferi alte instrumente.

Avem și ATM-uri de Bitcoin în Romnia, aduse de noi. Poți să te duci cu un portofel electronic de bitcoini și să scoți lei. Avem trei ATM-uri în București și unul la Cluj, dar și parteneriate cu companii de plată. De asemenea, avem platforma online.

George Rotariu, CEO Bitcoin România

4.800 de euro este valoarea actuală a unui Bitcoin, iar moneda este în continuă creșteri

Mineritul prin algoritmi matematici. Calculatoarele produc bani

Botcoin este un fel de aur digital

Moneda bitcoin se poate cumpăra sau se poate produce, printr-un procedeu numit „mining”, pentru că se asociază cu ideea mineritului, a scoaterii aurului din pământ, făcut însă prin calcularea unor algoritmi matematici. „Metoda de „mining” presupune să cumperi un server special, dedicat  „minării” de bitcoini. Îl conectezi la rețeaua de bitcoin din lumea înreagă, iar acel server lucrează la rezolvarea algoritmilor matematici și astfel vei fi remunerat în bitcoini”, explică George Rotariu, CEO Bitcoin România.

În România se estimează că sunt 70 de mii de utilizatori de Bitcoin, o tranzacție medie fiind de circa 4-500 de euro. La nivel global sunt circa 5 milioane de utilizatori, ceea ce înseamnă că potențialul de creștere a valorii să fie imens. De la valoarea actuală, care se apropie de 5.000 de euro, se estimează că un Bitcoin ar putea ajunge la o valoare de 100.000 de euro.

Procentul celor care au avut sau au conturi bancare la nivel global este de aproximativ 39%, ceea ce înseamnă 2.9 miliarde de oameni, dintre care aproximativ 0,17% este procentul utilizatorilor de bitcoin.

George Rotariu, CEO Bitcoin România

Cei care produc bitcoini, prin servere, se numesc mineri, iar ceea ce fac ei contribuie la creșterea vitezei și a volumului tranzacțiilor de bitcoini, primind plata în aceeași monedă digitală. Este o rețea distribuită, atsfel încât moneda nu este emisă de o instituție finaniară și nici nu poate să dispară prin închiderea unui server unic.

Un server care calculează algoritmi matematici pentru a produce bitcoini poate costa între câteva mii și câteva zeci de mii de euro, în funcție de capacitatea de calcul.

 

Subiecte în articol: Jocurile financiare
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri