Jurnalul.ro Ştiri Externe Partidul Democrat, în impas. Joe Biden ar putea renunța la campania prezidențială pentru al doilea mandat la Casa Albă

Partidul Democrat, în impas. Joe Biden ar putea renunța la campania prezidențială pentru al doilea mandat la Casa Albă

de Redacția Jurnalul    |   

Președintele Joe Biden este furios de modul în care partidul încearcă să îl forțeze să plece, spun două surse citate de NBC, în timp ce democrații din Congres cred tot mai mult că întrebarea este când, nu dacă, își va încheia președintele campania pentru al doilea mandat.

Acesta se simtel rănit și trădat de modul în care atât de mulți democrați, inclusiv unii dintre cei mai importanți lideri ai partidului, l-au lăsat baltă în timp ce se confruntă cu cea mai mare criză din cariera sa politică, potrivit a două surse familiare de la democrați.

În privat, mulți dintre acești lideri și-au exprimat îndoielile cu privire la calea de urmat.

Singurul comentariu public al fostului președinte Barack Obama a venit a doua zi după dezbaterea dezastruoasă a lui Biden de luna trecută, când a scris pe Twitter „Se întâmplă să avem dezbateri proaste” și a vorbit despre virtuțile fostului său vicepreședinte. În privat, însă, Obama este îngrijorat.

Bill și Hillary Clinton nu au făcut nimic public în afară de un tweet la scurt timp după dezbaterea din 27 iunie.

Liderul democraților din Camera Reprezentanților, Hakeem Jeffries, și liderul majorității din Senat, Chuck Schumer, ambii din New York, precum și reprezentanta Nancy Pelosi, D-Calif, fostul președinte al Camerei Reprezentanților, au petrecut săptămâni ascultând îngrijorările membrilor lor și transmițându-le lui Biden și campaniei sale. În mod public, toți trei au declarat că sprijină orice decizie luată de Biden, dar chiar și în spatele ușilor închise, nu le-au spus democraților din Congres să îl susțină pe Biden și nici nu le-au dat vreo îndrumare cu privire la ceea ce ar trebui să facă.

Răspunsurile lor au fost remarcabile și au avut reverberații în întregul partid. De obicei, liderii congresmeni au dat dovadă de o loialitate neclintită față de Biden în momente dificile.

Biden are o istorie de zeci de ani cu Pelosi și Schumer, lucrând îndeaproape cu aceștia în timpul mandatului său în Congres și în două administrații pentru a trece legi monumentale.

Sursele au declarat că Biden se simte supărat de modul în care partidul a încercat să îl îndepărteze. O sursă apropiată lui Biden i-a criticat pe liderii democrați seniori pentru că „[ni l-au] dat pe Donald Trump”.

„Putem să ne amintim cu toții pentru un minut că aceiași oameni care încearcă să îl îndepărteze pe Joe Biden sunt aceiași oameni care ni l-au dat literalmente pe Donald Trump? În 2015, Obama, Pelosi, Schumer l-au dat la o parte pe Biden în favoarea lui Hillary; au greșit atunci și greșesc și acum”, a declarat sursa pentru NBC News.

Sursa a indicat sondajele din alegerile din 2016, care arătau că Hillary Clinton conduce cu până la 9 puncte.

„Cum au funcționat toate acestea pentru toată lumea în 2016? Poate că ar trebui să învățăm câteva lecții din 2016; una dintre ele este că sondajele sunt BS - întrebați-o doar pe secretarul Clinton. Și doi, poate, doar poate, Joe Biden este mai apropiat de americanii reali decât Obama-Pelosi-Schumer?”, a adăugat sursa într-un limbaj neobișnuit de tranșant care reprezintă opiniile celor mai apropiați de Biden.

Tăcerea liderilor democrați l-a lăsat pe Biden slăbit și singur, creând un vid pe care democrații l-au umplut cu un flux constant de îndoieli și întrebări.

Solicitată să comenteze, campania a trimis NBC News la declarațiile de joi ale directorului adjunct de campanie, Quentin Fulks, care a promis că Biden rămâne în cursă.

„El nu se clatină cu privire la nimic”, a spus Fulks în Milwaukee. „Campania noastră merge înainte, creând o viziune și un contrast între Proiectul 2025 și ceea ce am văzut în ultimele trei zile aici, în Milwaukee - agenda extremă a republicanilor - și pe asta ne concentrăm. Nu există planuri de înlocuire a președintelui Biden pe buletinul de vot, iar președintele Biden este conștient că aceasta este o cursă cu o marjă de eroare”.

Schumer, atunci când a fost întrebat, a declarat public: „Sunt cu Joe”. Jeffries a declarat într-o scrisoare recentă că a împărtășit cu Biden „întreaga amploare” a opiniilor democraților din Cameră. Și Pelosi a spus că este decizia lui Biden. Toți trei au precizat că îl vor sprijini pe Biden dacă va candida, fără să le spună colegilor să își atenueze scepticismul.

Pentru partidul său, aceasta a creat un sentiment de purgatoriu. Biden a insistat, în mod repetat și cu emfază, că nu părăsește cursa. Dar mulți democrați refuză să accepte un refuz, iar numărul constant de apeluri pentru ca Biden să se retragă - și comentariile călduțe ale liderilor partidului - alimentează convingerea în partid că problema nu este închisă.

Joi seară, senatorul Jon Tester din Montana, unul dintre cei mai vulnerabili membri ai partidului care doresc să fie realeși, a devenit al doilea senator și al 22-lea democrat din Congres care îi cere lui Biden să se retragă din cursă.

Deși sunt împrăștiați prin țară în timpul vacanței Congresului, democrații se unesc în jurul ideii că nu este o chestiune de dacă Joe Biden renunță la candidatura, ci când, potrivit mai multor surse.

Un strateg democrat a declarat că mulți membri ai partidului sunt din ce în ce mai nerăbdători ca lupta din interiorul partidului să se încheie.

Subiecte în articol: Joe Biden alegeri sua
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri