Grupul de Investigații Politice, care a făcut sesizarea la CSM, arată că judecătoarea Anamaria Lucia Zaharia figura, în procesul Cameliei Bogdan, drept „avocat în București”, iar adresa de corespondență era un birou din cadrul Curții de Apel București. Aceeași judecătoare „avocat” este copreședinte al Asociației Forumul Judecătorilor, ONG care a intervenit în toate procesele Cameliei Bogdan, prin care aceasta a încercat să scape de cele două excluderi din magistratură.
„Avocata” Cameliei Bogdan, în procesul pierdut de aceasta din urmă la CEDO, a fost judecătoarea Lucia Zaharia de la Curtea de Apel București. Un birou al Curții de Apel a fost folosit drept adresă de corespondență pentru avocata Cameliei Bogdan. Grupul de Investigații Politice a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii.
Conform unui document prezentat de Mugur Ciuvică, președinte GIP, în data de 20 octombrie 2022, fosta judecătoare Camelia Bogdan a pierdut la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) procesul intentat în urma celei de a doua excluderi din magistratură. Potrivit deciziei CEDO, Camelia Bogdan a fost reprezentată în acest proces de „doamna A. L. Zaharia, avocat din București” (VEZI FACSIMIL). „În realitate «avocata» A. L. Zaharia este una și aceeași persoană cu Anamaria Lucia Zaharia, judecătoare la Curtea de Apel București”, dezvăluie grupul de Investigații Politice.
Astfel, potrivit documentelor eliberate de CEDO, făcute publice chiar de ex-judecătoarea Camelia Bogdan, adresa de corespondență a avocatei sale a fost „Curtea de Apel București, Secția a VI-a, Splaiul Independenței nr. 5, biroul E 86, București, Sector 4, România”.
Magistrat activ la Curtea de Apel
Conform sursei citate, din evidența nominală a judecătorilor Curții de Apel București, publicată pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, la data de 1 noiembrie 2022, Anamaria Lucia Zaharia figurează ca judecător în funcție la această instanță.
Potrivit legii 303/204, privind Statutul Judecătorilor și Procurorilor, magistrații în funcție „nu pot să dea consultaţii scrise sau verbale în probleme litigioase, chiar dacă procesele respective sunt pe rolul altor instanţe sau parchete decât acelea în cadrul cărora îşi exercită funcţia şi nu pot îndeplini orice altă activitate care, potrivit legii, se realizează de avocat”. Judecătorii pot să-și reprezinte colegii, dar exclusiv în fața instanțelor disciplinare naționale.
De asemenea, chiar dacă legea citată le permite judecătorilor și procurorilor să pledeze numai în cauzele lor personale, ale ascendenților sau descendenților, ale soților, precum și ale persoanelor aflate sub tutela sau curatela lor, „nu le este îngăduit să se folosească de calitatea pe care o au pentru a influenţa soluţia instanţei de judecată sau a parchetului şi trebuie să evite a se crea aparenţa că ar putea influenţa în orice fel soluţia”.
Colege în Forumul Judecătorilor
Grupul de Investigații Politice precizează, astfel, că judecătoarea Lucia Zaharia nu avea dreptul să fie avocata Cameliei Bogdan la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.
De altfel, legăturile dintre Anamaria Lucia Zaharia și Camelia Bogdan par a fi unele destul de strânse. Judecătoarea este copreședinte al Asociației Forumul Judecătorilor, un organism neguvernamental care a intervenit în favoarea Cameliei Bogdan în toate procesele disciplinare ale acesteia. Mai mult, ex-judecătoarea Camelia Bogdan este, la rândul său, membru al Asociației Forumul Judecătorilor.
Anul acesta, judecătoarea Anamaria Lucia Zaharia a candidat, fără succes, pentru un loc în Consiliul Superior al Magistraturii.
Grupul de Investigații Politice: „A indus în eroare chiar Curtea Europeană a Drepturilor Omului
GIP a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii în legătură cu săvârșirea unei abateri disciplinare de către judecătoarea Anamaria Lucia Zaharia. În documentul transmis CSM, Grupul apreciază că, în speță, prin reprezentarea la CEDO a Cameliei Bogdan, judecătoarea Anamaria Lucia Zaharia a îndeplinit activități care exced celor permise de dispozițiile art. 10, alineat 3, din Legea 303/2004, fapt de natură a induce în eroare chiar Curtea, care a considerat, astfel cum reiese din preambulul deciziei, că acesta are calitatea de avocat”.
În sesizarea citată, se apreciază că fapta judecătoarei Anamaria Lucia Zaharia constituie abaterea disciplinară care sancționează „intervenţiile pentru soluţionarea unor cereri, pretinderea sau acceptarea rezolvării intereselor personale sau ale membrilor familiei ori ale altor persoane, altfel decât în limita cadrului legal reglementat pentru toţi cetăţenii, precum şi imixtiunea în activitatea altui judecător sau procuror”.
Potrivit legii 417/2014, privind Consiliul Superior al Magistraturii, în procedura disciplinară în
faţa secţiilor CSM, citarea judecătorului sau a procurorului împotriva căruia se exercită acţiunea disciplinară şi a Inspecţiei Judiciare este obligatorie. Judecătorul sau procurorul poate fi reprezentat de un alt judecător ori procuror sau poate fi asistat ori reprezentat de un avocat. Neprezentarea judecătorului sau a procurorului cercetat la judecarea acţiunii nu împiedică desfăşurarea în continuare a judecăţii.