Totodată, Inspecția Judiciară a propus sancțonarea lui Dănileț pentru lucrările „900 de zile de asediu neîntrerupt asupra magistraturii române” și „Manifestările pârâtului pe reţelele de socializare”, însă CSM a respins solicitatea IJ. Acum însă a decis excluderea acestuia din magistratură pentru postările de pe rețeaua socială.
Ca urmare a acestei hotărâri, deputatul PNL, Cristian Băcanu, spune că România va pierde din nou la CEDO.
"Statul român riscă să piardă din nou la CEDO după excluderea domnului judecător Cristi Danileţ din magistratură de către secţia pentru judecători a CSM (aşa cum a pierdut şi în cazul Kovesi). Un judecător a fost dat afară pentru că a postat un film în care făcea sport. În acest context, ne putem întreba dacă este cumva greşit ca un magistrat să joace fotbal, tenis sau baschet sau dacă ar fi greşit să posteze imagini realizate în timpul practicării alpinismului. Dacă este permis ca un judecător/procuror să practice aceste sporturi, cu siguranţă trebuie să fie permisă şi exprimarea susţinerii acestora prin exemplul personal. A interpreta legea altfel, ar însemna să acceptam fie că judecătorii şi procurorii nu pot participa la activităţi fireşti, fie că aceste activităţi ar fi ruşinoase sau imorale.
O astfel de acţiune se încadrează în limitele dreptului de liberă exprimare (prevăzut şi protejat de art. 10 din CEDO, dar şi de Constituţie) cu atât mai mult cu cât vizează activităţi din viaţa privată a magistratului ce nu au legătură cu magistratura. CEDO a reţinut în numeroase speţe că statutul de magistrat nu înlătură libertatea de exprimare (Baka c. Ungariei, Kudeshkina c. Rusiei) chiar şi în situaţii în care manifestarea acestei libertăţi ar putea avea implicaţii politice (atunci când este criticat un proces legislativ - de exemplu, cazul României în 2017-2018 când magistraţi - inclusiv domnul Cristi Danileţ - au criticat modificarea legislaţiei penale de către majoritatea de atunci). Aici, sigur, sunt nişte linii destul de fine, dar dreptul la liberă exprimare trebuie protejat, cu atât mai mult cu cât vizează chestiuni străine de exercitarea profesiei sau de sistemul judiciar în general. Nu în ultimul rând, nu pot să nu mă întreb dacă această sancţiune nu a venit cumva ca urmare a opiniilor exprimate de domnul Danileţ în mod repetat cu privire la funcţionarea sistemului de justiţie, de exemplu cu privire la prelungirea nelegală a mandatului domnului Netejoru ca Inspector şef la Inspecţia Judiciară printr-o Ordonanţă iniţiată de Tudorel Toader. Rămâne de văzut", a scris acesta, pe Facebook.