Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Jurnalul unui faliment. Unde au ajuns activele colosului Termoelectrica?

Jurnalul unui faliment. Unde au ajuns activele colosului Termoelectrica?

Jurnalul unui faliment. Unde au ajuns activele colosului Termoelectrica? Oameni cu ştate vechi în industrie au preluat rămăşiţele celui mai mare faliment din industria energetică locală.

Termoelectrica a fost înfiinţată în anul 2000 în urma hotărârii guvernului privind reorganizarea Companiei Naţionale de Electricitate CONEL.

La momentul respectiv, Termoelectrica avea aproape 30.000 de salariaţi şi 19 sucursale: Arad, Bacău, Borzeşti Oneşti, Braşov, Brăila Chişcani, Bucureşti, Constanţa, Craiova, Deva, Iaşi, Mureş, Oradea, Paroşeni, Piteşti, Ploieşti, Rovinari, Suceava, Timişoara şi Turceni. Timp de zece ani societatea a fost mereu divizată, proces prin care s-au înfiinţat marile complexuri energetice din bazinul Olteniei, Turceni, Rovinari şi Craiova, Electro­centrale Bucureşti şi altele. Toate aceste societăţi au fost fost înfiinţate prin preluarea unei părţi din patri­moniul Termo­elec­trica, care a rămas din ce în ce mai săracă. În 2003, gigantul intră în lichidare şi dizolvare voluntară ca urmare a imposibilităţii realizării obiectului principal de activitate, producerea de energie.

„Printr-o procedură transparentă şi com­petitivă a fost selectat în calitate de lichidator al societăţii Asocierea formată din Muşat & Aso­ciaţii – Res­truc­turing & Insolvency SPRL şi Muşat & Asociaţii Sparl“, se arată pe site-ul Ministerului Energiei, instituţie care nu a răspuns la întrebările ZF legate de soarta celor mai im­portante active din por­tofoliul defunctei Termo­electrica.

Termocentralele Doiceşti şi Borzeşti sunt cele mai importante două active vândute.Potrivit informaţiilor tran­smise de Muşat & Asociaţii – Restructuring & Insolvency S.p.r.l., cele mai importante două active rămase după toate procesele de divizare au fost Termocentrala Doiceşti şi Termocentrala Borzeşti.

Ce s-a întâmplat cu aceste două active?

„Centrala Termoelectrica Doiceşti, situată în Aleea Sinaia nr. 18, Doiceşti, judeţul Dâmboviţa, valorificată în bloc, ca activ nefuncţional în baza Procesului-verbal al Adunării creditorilor nr. 642/20.12.2018 (publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă nr. 24355/20.12.2018) prin care a fost aprobat Regulamentul de vânzare şi Caietul de sarcini întocmite de lichidatorul judiciar. Termocentrala Doiceşti a fost adjudecată în cadrul licitaţiei publice din data de 30.08.2019 de către Geco Garden Pub S.r.l. la preţul de 5.140.500 euro (fără TVA), contractul de vânzare în formă autentică încheindu-se în data de 13.09.2019“, spun reprezentanţii Muşat & Asociaţii – Restructuring & Insolvency. Acesta nu a fost însă nici primul proces de vânzare a activelor de la Doiceşti şi nici ultimul. Astfel, în 2014 activele de acolo erau preluate de compania European Energy Communications SRL la preţul de 60,89 milioane lei (13,8 milioane euro). La acel moment, firma European Energy Communications SRL era deţinută de European Communications SRO, înregistrată în Cehia şi controlată de Kateryna Lysenko, cetăţean ucrainean domiciliat în Kiev. După licitaţie însă, European Energy Communications nu a plătit niciun ban, a intrat în faliment, astfel că licitaţia a fost reluată la un preţ mult mai mic. Geco Garden Pub este însă o companie cu activităţi în domeniul imobiliar, deţinută de Radu Marius Gheorghe. Potrivit informaţiilor din presă, Radu Marius Gheorghe ar fi fratele lui Gabriel Gheorghe, un fost partener de afaceri al primarului Adriean Videanu, fost ministru al economiei, dar şi parener de afaceri cu fostul primar al Clujului Sorin Apostu.

De la Geco Garden Pub, Termocentrala Doiceşti, a trecut însă la un nou acţionar, şi anume la omul de afaceri clujean Teofil Mureşen, cel care deţine grupul E-INFRA, fostul Electrogrup, unul dintre cei mai mari furnizori de echipamente şi servicii pentru domeniul energetic.

„Ca urmare a experienţei de la Câmpia Turzii, unde Nova Power & Gas (companie membră a grupului E-INFRA) a promovat conceptul de site mixt format din centrală pe gaz şi centrală fotovoltaică, am demarat căutările pentru alte locaţii în ţară, pentru un al doilea proiect în acelaşi concept“, spun reprezentanţii Nova Power & Gas. Potrivit acestora, primele discuţii cu proprietarii terenului de la Doiceşti, Geco Garden Pub, au avut loc la începutul anului 2019. „A urmat studiul pentru racord la Transgaz şi la celelalte utilităţi. Primul document angajant între Nova Power & Gas şi Geco Garden Pub a fost semnat în mai 2021. În decembrie 2022, a fost preluat întregul site al fostei centrale, Nova Power & Gas devenind proprietar unic al site-ului şi deţinător al tuturor activelor aflate în proces de demolare. Nova Power & Gas se angajează să livreze site-ul liber de construcţii şi gata de începere a lucrărilor pentru noua centrală în decembrie 2023.“

Nouă centrală menţionată de reprezentanţii Nova Power & Gas va fi chiar prima centrală nucleară cu reactoare modulare livrate de americanii de la NuScale. Planul este ca până la finalul acestui deceniu la Doiceşti să fie montate 6 module nucleare NuScale, cu o capacitate totală de 462 MW, care ar crea 193 de locuri de muncă permanente, 1.500 de locuri de muncă în construcţii şi 2.300 de locuri de muncă în producţie.

Un alt mare activ al defunctei Termoelectrica care a ajuns tot în portofoliul unor oameni cu vechi conexiuni cu sectorul energetic este şi Termocentrala Borzeşti.

„Centrala Termoelectrica Borzeşti, situată în Str. Fântânele nr. 16, Mun. Oneşti, Judeţul Bacău, valorificată în bloc, ca activ nefuncţional în baza Procesului-verbal al Adunării creditorilor nr. 146/06.03.2019 (publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă nr. 4854/07.03.2019) prin care a fost aprobat Regulamentul de vânzare şi Caietul de sarcini întocmite de lichidatorul judiciar. Termocentrala Borzeşti a fost adjudecată în cadrul licitaţiei publice din data de 18.11.2019 de către Infinite Gas Development S.r.l. la preţul de 5.625.000 euro (fără TVA), contractul de vânzare în forma autentică încheindu-se în data de 19.12.2019“, mai spun reprezentanţii Musat & Asociatii – Restructuring/Insolvency. Între timp, Infinite Gas Development s-a transformat în Electrocentrale Borzeşti, compania fiind deţinută la rândul ei de RNV Infrastructure. Mai departe, în spatele RNV Infrastructure se află Marius Eduard Ciucu, cel care a administrat afacerile Green Energy. Acestă companie a făcut parte din clubul original al băieţilor deştepţi din energie, grupare care la începutul anilor 2000, sub protecţia PSD şi a fiecărui partid politic care a ajuns la guvernare, a cumpărat energie de la producătorii români de stat, sub costuri, pentru a o vinde ulterior la profituri istorice. În cazul Green Energy, compania a avut conexiuni cu Complexul Energetic Turceni, dar şi cu Hidroelectrica.

Printre acţionarii RNV Infrastructure se numără şi Doru Voicu, fost secretar de stat în ministerul economiei, în perioada mandatului lui Adriean Videanu. Doru Voicu a fost şi director de dezvoltare al CEZ România, cehii având la un moment dat intenţia de a prelua chiar termocentala de la Borzeşti. Doru Voicu nu a putut fi contactat pentru detalii suplimentare.

„Sumele obtinute din valorificarea celor două termocentrale au fost distribuite către creditorii Termoelectrica, conform Planului de distribuire nr. 2, publicat în Buletinul Procedurilor de Insolvenţă nr. 2275/04.02.2020, cu respectarea prevederilor Legii nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenţei şi de insolvenţă“, au mai precizat reprezentanţii Musat & Asociatii – Restructuring/Insolvency.

30.000 de angajaţi avea Termoelectrica la momentul înfiinţării, în anul 2000. 19 sucursale formau fostul colos energetic.

În 2014, activele de termocentralei Doiceşti erau preluate de către compania European Energy Communications SRL la preţul de 60,89 milioane lei (13,8 milioane euro). La acel moment, firma European Energy Communications SRL era deţinută de European Communications SRO, înregistrată în Cehia şi controlată de Kateryna Lysenko, cetăţean ucrainean domiciliat în Kiev. După licitaţie însă, European Energy Communications nu a plătit niciun ban.

Printre acţionarii care deţin acum fosta termocentrală Borzeşti se numără Marius Eduard Ciucu, cel care a administrat afacerile Green Energy. Acestă companie a făcut parte din clubul original al băieţilor deştepţi din energie, grupare care la începutul anilor 2000.

Indirect, printre noii acţionari ai termoecntralei Borzeşti se numără şi Doru Voicu, fost secretar de stat în ministerul economiei, în perioada mandatului lui Adriean Videanu. Doru Voicu a fost şi director de dezvoltare al CEZ România, cehii având la un moment dat intenţia de a prelua chiar termocentala de la Borzeşti.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: termoelectrica
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri