Jurnalul.ro Ştiri Externe Kamala Harris intenționează să candideze pentru nominalizarea Partidului Democrat

Kamala Harris intenționează să candideze pentru nominalizarea Partidului Democrat

de Redacția Jurnalul    |   

Vicepreședintele Kamala Harris intenționează să candideze pentru nominalizarea Partidului Democrat. Ar putea fi prima femeie de culoare și prima americancă de origine asiatică care să conducă o listă a unui partid important.

„Sunt onorată să am sprijinul președintelui și intenția mea este să câștig această nominalizare”, a declarat ea.

Susținerea istorică a lui Biden - și promisiunea lui Harris de a uni partidul în jurul ei - au venit duminică, după ce acesta a anunțat că renunță la candidatura sa pentru realegere, în urma unor săptămâni de dezordine în cadrul Partidului Democrat, notează CNN.

Cu toate acestea, în ciuda susținerii președintelui, rămâne neclar dacă Harris va deveni candidatul sau ce procedură va urma Partidul Democrat pentru a selecta o alternativă. Depinde de delegații la convenția națională a partidului să își aleagă candidatul.

În timp ce aliații lui Harris au încercat să îi asigure calea spre nominalizare, unii democrați s-au abținut să o susțină sau au cerut în mod explicit un proces deschis de nominalizare.

Președintele Comitetului Național Democrat, Jaime Harrison, a declarat că, în zilele următoare, partidul va „întreprinde un proces transparent și ordonat pentru a merge mai departe ca un Partid Democrat unit cu un candidat care îl poate învinge pe Donald Trump în noiembrie”.

Din punct de vedere logistic, Harris este „moștenitorul natural” al biletului de contracandidat al lui Biden.

Duminică, campania Biden-Harris a modificat oficial documentele depuse la Comisia Electorală Federală pentru a-și redenumi comitetul principal „Harris for President”, afirmând că numele comitetului este „diferit de cel raportat anterior”.

Comitetul a depus, de asemenea, o scrisoare la comisie în care se afirmă că „vicepreședintele Harris este acum candidat la funcția de președinte al Statelor Unite în alegerile din 2024 și va desfășura de acum înainte activități de campanie doar în vederea obținerii acestei funcții”.

Cu toate acestea, controlul fondului de război al campaniei - care totaliza 95,9 milioane de dolari la sfârșitul lunii iunie - depinde de rămânerea lui Harris pe lista democraților pentru 2024.
Sondajele recente au arătat, de asemenea, că ea se descurcă mai bine împotriva fostului președinte Donald Trump, candidatul republican, decât Biden și alți potențiali concurenți democrați.

Încă de anul trecut, unii democrați erau îngrijorați de faptul că părerile negative despre Harris ar putea afecta candidatura, determinând democrați proeminenți să îndemne partidul să nu o mai submineze.

Dar, în săptămânile care au trecut de la prestația lui Biden la dezbaterea din iunie, Harris a devenit „un surogat cheie” pentru campania de realegere a lui Biden privind sănătatea reproducerii, după cum a spus campania, amenințarea pe care Trump o reprezintă pentru democrație.

Aliații lui Harris au susținut că multe dintre critici sunt rezultatul rasismului și sexismului împotriva primei femei de culoare din țară care ocupă o astfel de poziție. Acum, spun ei, țara vede în Harris ceea ce aliații ei au văzut de ani de zile.

„De multe ori, femeile de culoare nu sunt văzute decât atunci când este nevoie de ele”, a declarat LaTosha Brown, co-fondator al Black Voters Matter, un grup progresist care lucrează pentru a crește prezența la vot a negrilor. "Am văzut-o în mod constant certată, marginalizată, pusă la îndoială. Cred că schimbarea se datorează faptului că există o nevoie."

Un număr tot mai mare de oficiali și donatori democrați s-au raliat deja lui Harris, inclusiv Congressional Black Caucus PAC, Bill și Hillary Clinton, și candidați democrați la Senat, inclusiv Andy Kim din New Jersey, Angela Alsobrooks din Maryland și actuala senatoare Tammy Baldwin din Wisconsin.

Biden a renunțat, după ce a analizat sondajele 

Joe Biden i-a anunțat duminică pe cei mai mulți dintre consilierii săi despre decizia sa de a renunța la cursa prezidențială, după 48 de ore chinuitoare în care a analizat datele sondajelor, au declarat două surse citate de Sky News.

Cu o zi înainte, el le spusese colaboratorilor că va continua campania pentru a-l învinge pe rivalul republican Donald Trump în noiembrie.

„Mesajul era să continuăm cu totul, cu viteză maximă”, a declarat o sursă pentru agenția de presă Reuters.

Dar, după ce a analizat datele sondajelor de opinie, sâmbătă târziu, el s-a răzgândit.

O sursă a declarat că asistenți de top i-au arătat sondaje interne care sugerau că nu numai că era în urmă în toate cele șase state critice care ar putea decide alegerile, dar se prăbușea și în locuri precum Virginia și Minnesota, unde democrații nu au planificat să fie nevoiți să cheltuie resurse masive.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: Kamala Harris candidatura
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri