Jurnalul.ro Ştiri Externe Kamala Harris a câștigat o bătălie, nu și războiul. Trump a mușcat din momeală și e trimis la podea de propriile neadevăruri

Kamala Harris a câștigat o bătălie, nu și războiul. Trump a mușcat din momeală și e trimis la podea de propriile neadevăruri

de Şerban Mihăilă    |   

„Toată lumea are un plan, până când primește un pumn în gură!”, este maxima celebrului boxer Mike Tyson, folosită de Donald Trump la începutul dezbaterii sale televizate cu Kamala Harris, în care ambii candidați la președinție au căutat să aibă un moment decisiv în alegerile marcate până acum de o luptă strânsă. La sfârșitul confruntării, Trump a părut uimit de câte lovituri a reușit să încaseze și cât de puține a reușit să trimită. De cealaltă parte, Harris, fost procuror, în vârstă de 59 de ani, a izbutit în mod repetat să-l lovească pe fostul preşedinte acolo unde-l doare cel mai mult, ceea ce l-a provocat pe un Trump vizibil furios, în vârstă de 78 de ani, să clacheze și să-i dea o serie de replici pline de afirmații lipsite total de acoperire.

Din primele momente ale dezbaterii televizate de marți seară, atunci când vicepreședintele SUA s-a apropiat de podiumul lui Trump și aproape că l-a forțat să îi strângă mâna, Kamala Harris a dictat termenii confruntării lor aprige.

Din punctul de vedere al candidatei democrate, cu greu seara ar fi putut decurge mai bine, cu numai opt săptămâni înainte de ziua alegerilor. 

Ea a părut energică și a transmis o viziune pozitivă asupra viitorului. În schimb, Trump a răbufnit în mod repetat, a criticat America ca fiind o națiune aflată în declin și a dat senzația că nu este în apele lui. 

Vicepreședintele, care de-a lungul timpului a întâmpinat dificultăți în situații spontane, a oferit cea mai impresionantă performanță din cariera sa politică. 

Trump, care a început dezbaterea precizând că va demonstra maxima campionului de box Mike Tyson, conform căreia „toată lumea are un plan până când primește un pumn în gură”, a părut el însuși uimit de câte lovituri a încasat și cât de puține a reușit să trimită. 

Într-un moment în care, într-un sondaj recent, aproape o treime dintre alegători au sugerat că vor să afle mai multe despre Harris, performanța vicepreședintelui a părut să îi extindă popularitatea. 

Platforma de predicţii online a alegerilor prezidenţiale „PredictIt's 2024” a anunțat că, în timpul dezbaterii găzduite de „ABC News”, probabilitatea de victorie a lui Trump a scăzut la 47% de la 52%. În schimb, cotele lui Harris s-au îmbunătăţit, crescând de la 53% la 55%. 

În plus, alegătorii înregistrați care au urmărit dezbaterea susțin, într-o proporție de 63% la 37%, că Harris a avut o performanță mai bună, potrivit unui sondaj realizat de SSRS pentru CNN.

De cealaltă parte, Trump nu a depus prea multe eforturi pentru a schimba percepția asupra intențiilor sale autocratice în rândul alegătorilor din statele-cheie, care vor decide rezultatul alegerilor. 

De multe ori, el a părut că și-ar fi dorit să fie încă la dezbateri cu fostul său rival, președintele Joe Biden, adoptând aceeași strategie folosită în ultimele luni. 

Într-o competiţie care s-ar putea reduce din nou la doar câteva zeci de mii de voturi într-o mână de state, chiar şi o mică schimbare a opiniei publice ar putea modifica rezultatul. 

Cei doi candidaţi sunt efectiv la egalitate în cele şapte state-cheie care ar putea decide alegerile, potrivit rezultatelor mai multor sondaje, compilate de publicația „The New York Times”.

Victoriile în dezbateri nu câștigă întotdeauna alegerile

Deseori, susțin analiștii politici, durează zile sau chiar săptămâni ca o dezbatere televizată să pătrundă adânc în rândul electoratului, creând impresii solide. 

Candidații care înving pe scena dezbaterilor nu câștigă întotdeauna alegerile. Atât Trump, în 2016, cât și președintele George W. Bush, în 2004, au fost considerați perdanți la dezbateri, dar au câștigat Casa Albă.

Și, deși democrații au fost euforici după performanța lui Harris, susținătorii unei tabere politice judecă adesea o dezbatere pe baza propriilor preferințe politice. 

Chiar dacă pierde teren după dezbatere, Trump a deținut mult timp avantajul asupra celor mai importante două probleme din alegeri: economia și imigrația. Având în vedere că mulți alegători încă așteaptă beneficiile revenirii economice post-pandemice, nu este sigur că vreo dezbatere poate fi un factor decisiv în votul lor. 

Mai mult, deși mesajele întunecate ale lui Trump privind imigrația și criminalitatea ar putea fi hiperbolice, acestea s-au dovedit puternice în trecut. De asemenea, există întotdeauna șansa ca evenimente-șoc din țară sau din străinătate, ce ar putea să apară în următoarele două luni, să încline balanța în favoarea oricărei tabere. 

Deși este prea devreme pentru a spune dacă performanța neașteptată a lui Harris va oferi un impuls decisiv, membrii echipei sale de campanie au toate motivele să fie optimiști în privința îmbunătățirii șanselor în rândul celor aproximativ 200.000 de alegători indeciși, care, foarte probabil, vor decide următoarele alegeri în câteva state, anticipează comentatori ai politicii americane, citați de presa de peste Ocean.

Trump cade în capcana întinsă de adversară

Marți seară, Harris nu a pierdut prea mult timp pentru a-și atinge obiectivele stabilite încă dinaintea dezbaterii organizate la Centrul Naţional al Constituţiei din Philadelphia.

Ea s-a adresat direct telespectatorilor de acasă, promițând să ușureze viața americanilor care muncesc și se luptă cu prețurile mari la alimente și locuințe. Apoi, l-a ironizat pe Trump în privința dimensiunii mulțimii prezente la mitingurile sale și l-a făcut slab. 

În mod uimitor, fostul președinte a căzut în capcană de fiecare dată, prin izbucniri furioase. Acestea au alimentat afirmațiile Kamalei Harris, potrivit cărora el nu este un lider indicat pentru un nou mandat la Casa Albă, iar alegătorii au acum o șansă unică de a evita haosul provocat de o eventuală revenire a acestuia în fruntea administrației de la Washington. 

În acest fel, strategia ei pare să fi dat roade, evitând anumite erori care îi amenințau campania.

Harris a validat astfel decizia democraților de a renunța la candidatura lui Biden, demontând meticulos atât caracterul lui Trump, cât și politicile și moștenirea acestuia din timpul primului său mandat. 

Acest obiectiv se dovedise imposibil de îndeplinit de către președintele Joe Biden în dezbaterea sa dezastruoasă din luna iunie, care i-a pus capăt, de altfel, campaniei de realegere.

Taylor Swift, a cărei susținere de megastar fusese revendicată în mod fals de echipa lui Trump, luna trecută, prin utilizarea inteligenței artificiale, pare să fi crezut la fel, declarând imediat după încheierea dezbaterii: „Voi vota pentru Kamala Harris și Tim Walz în alegerile prezidențiale din 2024!”.

Când Trump și-a pierdut cumpătul, Harris nu a răspuns cu aceeași monedă, ci a râs și, de câteva ori, și-a sprijinit bărbia pe mână. A doua oară când a făcut acest lucru, a părut artificială, însă gestul ei ar putea deveni un laitmotiv al dezbaterii pe rețelele sociale.

Atunci când l-a ironizat pe Trump în privința obsesiei sale pentru mitinguri, acesta, în mod inexplicabil, a lăsat-o în pace, neatacând-o pe tema uneia dintre cele mai vulnerabile probleme ale vicepreședintelui - granița sudică a țării. 

Harris a adus în discuţie mitingurile de campanie ale lui Trump, iritându-l enorm pe fostul preşedinte republican. Ea a spus că oamenii pleacă adesea mai devreme de la mitingurile lui, „din epuizare şi plictiseală”.

„În primul rând, dați-mi voie să răspund cu privire la mitinguri.”, a afirmat Trump. „Oamenii nu pleacă de la mitingurile mele. Avem cele mai mari mitinguri, cele mai incredibile mitinguri din istoria politicii.”, a răspuns Trump, vizibil enervat.

Acesta a fost un exemplu clasic al modului în care Harris s-a folosit în mod repetat de defectele lui Trump pentru a-i oferi acestuia prilejul de a-și submina propria performanță în dezbatere.

Incapacitatea fostului președinte de a rezista momelii agățate constant în fața sa a însemnat că cel mai de temut actor politic al timpurilor moderne și-a petrecut seara mai mult autodistrugându-se decât anihilându-și adversara. 

Acest lucru nu a fost niciodată mai clar decât atunci când el a repetat o calomnie rasistă despre imigranții haitieni, care „mănâncă animale de companie”, fapt despre care chiar și candidatul său la vicepreședinție, JD Vance, recunoscuse, tot marți, că ar putea să nu fie adevărată. 

În acel moment, după ce și-a văzut adversarul confirmându-i acuzațiile în privința extremismului și a acuzațiilor sale lipsite de acoperire, Harris s-a mulțumit să clatine din cap și nu a mai comentat nimic.

După ce a refuzat să se lase atrasă de încercările lui Trump de a transforma alegerile într-un referendum privind rasa și sexul ei, vicepreședintele american i-a aplicat, marți, o lovitură mult mai directă adversarului ei. 

Ea a reamintit cererile formulate în trecut de Trump în vederea aplicării pedepsei capitale în cazul celor cinci persoane de culoare condamnate pe nedrept pentru violarea unei femei în Central Park, precum și minciunile sale în privința locului de naștere al președintelui Barack Obama. 

În acest context, ea l-a descris pe fostul președinte ca pe o forță a divizării, care a încercat să exploateze cele mai adânci răni istorice ale Americii pentru propriul său câștig. „Cred că este o tragedie că avem pe cineva care vrea să fie președinte, care a încercat în mod constant, de-a lungul carierei sale, să folosească rasa pentru a diviza poporul american.”, a spus ea.

Prestația lui Harris nu a fost perfectă. Ea a evitat să răspundă la prima întrebare; clasica întrebare dacă alegătorii se simt mai bine acum decât acum patru ani. 

De asemenea, ea nu a spus în mod direct dacă regretă moartea celor 13 militari americani uciși în 2021, în timpul retragerii haotice a SUA din Afganistan, ale căror decese au devenit un element central al campaniei lui Trump. 

Chiar și eschivele ei au arătat însă că Harris a devenit o actriță politică mai eficientă, în timp ce a pivotat în punctele sale de discuție, iar Trump a fost incapabil să o atace eficient.

Poticnelile și eșecul fostului președinte

Incapacitatea lui Trump de a se concentra pe un atac consecvent asupra lui Harris sau de a lăsa deoparte eforturile transparente ale acesteia de a-i distrage atenția a confirmat îngrijorarea multor republicani, dezamăgiți de eșecul său de până acum în a-i face față, eficient, noului său adversar.

În mod ironic, Trump a suferit de același defect care l-a afectat pe Biden în dezbaterea lor din iunie: nu și-a putut pune la colț adversarul și nu a fost capabil să prezinte un proiect puternic pentru viitor.

Trump a recurs deseori la automatisme de dreapta, făcând analogii pe care doar telespectatorii tradiționali ai presei conservatoare le-ar înțelege. Uneori, se părea că fostul președinte s-a prezentat la o dezbatere prezidențială, dar retorica sa semăna mai degrabă cu discursul exaltat, folosit la unul dintre mitingurile sale. 

În apărarea realizărilor din timpul primului său mandat și a leadership-ului său global, el l-a citat pe premierul ungar, Viktor Orban, dând astfel greutate afirmației lui Harris, potrivit căreia el îi venerează pe autocrații străini. 

Echipa lui Trump a luptat ca microfoanele să fie închise atunci când candidații nu vorbeau - aparent pentru a împiedica dorința vicepreședintelui de a verifica faptele fostului președinte în timp real și pentru a limita tentația acestuia de a o întrerupe. 

În cele din urmă, însă, restricțiile l-au afectat pe Trump. Acesta a fost obligat să rămână mut, în timp ce Harris i-a aplicat fostului președinte lovituri de genul celor pe care nu le primește niciodată în public.

Una dintre modalitățile de a judeca o dezbatere este aceea de a reduce sunetul la televizor și de a urmări limbajul corporal al candidaților. Marți seară, Trump a zâmbit și și-a contorsionat mușchii din jurul gurii, în timp ce fața lui era crispată. Harris i-a dat replicile cu un zâmbet complice și s-a uitat direct în ochii telespectatorilor de acasă.

Cel mai mare eșec al fostului președinte a fost însă acela că nu a reușit să exploateze cea mai mare slăbiciune a lui Harris. Candidata democraților este adesea puternică în situații și evenimente planificate, dar, de-a lungul timpului, a avut dificultăți și a fost pusă în defensivă, atunci când a fost luată prin surprindere. 

Trump a creat mult prea puține astfel de momente pentru a-și incomoda rivala. A avut nevoie de declarația sa finală pentru a oferi cea mai puternică replică posibilă - aceea că Harris, ca parte vitală a unei administrații, timp de peste trei ani, nu a făcut niciunul dintre lucrurile pe care acum spune că le-ar face.

De asemenea, el a fost șovăielnic în legătură cu o problemă care se dovedește în sondaje dezastruoasă pentru poziția sa în rândul alegătorilor de sex feminin: avortul. Trump a încercat să-și aroge merite pentru formarea majorității conservatoare a Curții Supreme, care a anulat dreptul constituțional la avort la nivel național și a susținut în mod fals că majoritatea americanilor au dorit întotdeauna ca această problemă să revină la state. 

Acest lucru i-a oferit Kamalei Harris prilejul unei replici tăioase: „Este o insultă la adresa femeilor din America!”.

Reduta ucraineană

Cele mai bune momente ale fostului președinte au venit chiar la sfârșitul dezbaterii, atunci când i-a atacat pe Harris și Biden în legătură cu invazia rusă din Ucraina. El a evocat spectrul unei escaladări nucleare din partea Rusiei și s-a prezentat drept singura persoană care se interpune între SUA și un al treilea război mondial. 

Jurămintele sale de a pune capăt conflictului s-ar putea să fie mai apropiate de sentimentele multor americani decât promisiunile lui Biden de a sprijini Kievul, atât timp cât va fi necesar. 

Harris a avut însă probabil dreptate și în această privință, atunci când a spus că planul lui Trump poate fi realizat doar prin încheierea unei păci care îl favorizează pe președintele-dictator Vladimir Putin.

Și chiar și în timpul ciocnirilor sale cu Harris pe tema războiului din Ucraina, Trump părea să tânjească după o campanie electorală mult mai lejeră pentru el decât cea pe care o duce acum.

„Nu candidezi împotriva lui Joe Biden, candidezi împotriva mea!”, i-a spus vicepreședintele, într-o declarație care pare să explice dezorientarea lui Trump și care ar putea să definească întreaga cursă electorală.

Subiecte în articol: kamala harris căştigat batalie razboi trump
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri