Jurnalul.ro Ştiri Externe Kievul rămâne fără muniție. SUA și NATO nu știu cât de departe pot merge cu înarmarea Ucrainei

Kievul rămâne fără muniție. SUA și NATO nu știu cât de departe pot merge cu înarmarea Ucrainei

de Şerban Mihăilă    |   

​​​​​​​Pe măsură ce luptele grele se intensifică în Donbas, Statele Unite și aliații lor se confruntă cu o mare dilemă. Occidentul trebuie să se hotărască rapid cât de departe poate merge cu înarmarea forțelor ucrainene, într-un moment în care Moscova dă semne că ar putea trece la măsuri mult mai agresive pentru a opri fluxul de arme din SUA și NATO. 

Atât în rândul administrației de la Washington, cât și printre liderii europeni există teama tot mai mare că Ucraina va rămâne rapid fără muniție, în condițiile în care confruntările militare se reaprind cu violență în estul separatist al țării, acolo unde Rusia accelerează ofensiva, în încercarea de a înconjura și de a tăia calea trupelor ucrainene. 

După ce au anunțat că nu intenționează să renunțe la teritoriile rusofone controlate de Moscova pentru a pune capăt conflictului militar, liderii de la Kiev au avertizat că bătălia pentru Donbas poate influența cursul războiului. Mai mult, refuzul lor previzibil de a accepta cererea Rusiei ca trupele ucrainene din portul Mariupol să se predea folosește acum armatei lui Putin drept pretext pentru a bombarda și mai intens estul și sudul Ucrainei. 

Totul pentru Donbas! 

În aceste condiții, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, avertizează Occidentul că trebuie să considere bătălia pentru Donbas drept un punct critic esențial în derularea ulterioară a războiului. Dacă Rusia reușește să ocupe regiunea Donbas, spune Zelenski, este foarte posibil ca unitățile Kremlinului să reia încercarea de a prelua controlul asupra Kievului. 

Întrebat de CNN, duminică, dacă este mulțumit de anunțul SUA privind acordarea unui nou ajutor militar de 800 de milioane de dolari pentru consolidarea forțelor ucrainene din Donbas, Zelenski a răspuns: „Bineînțeles că avem nevoie de mai mult!”. „Nu va fi niciodată suficient. «Suficient» nu este posibil.”, a mai precizat Zelenski, în timp ce enumera amenințările cu care trupele ucrainene se confruntă în partea estică a țării. 

„Astăzi este în plină derulare un război la scară largă, așa că încă avem nevoie de mult mai mult decât ceea ce avem acum (...) Nu avem niciun avantaj tehnic față de inamicul nostru. Pur și simplu nu suntem la același nivel pe linia frontului!”, a spus el. 

„Fiecare întârziere legată de arme, fiecare tergiversare politică este un cec în alb acordat Rusiei pentru a lua vieţile ucrainenilor (...) Viteza este cel mai important aspect al sprijinului de 800 de milioane de dolari, confirmat de Biden!”, a adăugat Zelenski. 

Mai repede și mai mult

Deși acest ultim ajutor militar a început să sosească deja în regiune, există o îngrijorare tot mai mare în rândul aliaților occidentali față de cât de repede și-ar putea epuiza Ucraina stocurile de muniție în următoarea bătălie crucială, cea pentru obținerea controlului asupra Donbasului. 

Chiar dacă SUA au anunțat trimiterea a 18 tunuri „Howitzer” de 155 mm și a 40.000 de muniții de artilerie, în cadrul ultimului pachet de ajutor militar, un oficial american, citat de CNN, a avertizat că acest sprijin ar putea fi epuizat în doar câteva zile, pe măsură ce luptele se intensifică în regiune. 

Având în vedere toate aceste presiuni de pe linia frontului, oficialii de la Washington ar trebui să fie mai clari în definirea obiectivelor lor și să precizeze dacă SUA se angajează să facă tot ceea ce este necesar pentru a ajuta Ucraina să câștige, a declarat, la rândul lui, generalul-locotenent în retragere Ben Hodges, fost comandant al armatei americane în Europa, într-un interviu acordat CBS. Deși ultima tranșă de ajutor din partea SUA a fost „substanțială”, aceasta nu a fost suficientă, a adăugat el. 

„Ucrainenii au nevoie acum cu disperare de arme cu rază lungă de acțiune, rachete, artilerie și drone care pot întrerupe sau distruge sistemele ce provoacă atât de multe pagube în orașele ucrainene și care vor juca, de asemenea, un rol critic în această nouă fază a războiului.”, a spus Hodges. 

„Mi-ar plăcea foarte mult să aud administrația vorbind despre victorie și să o văd trimițând urgent aceste arme acolo. În caz contrar, această fereastră de oportunitate pe care o avem în următoarele două săptămâni, pentru a perturba cu adevărat încercarea Rusiei de a se consolida, va trece.”, a precizat generalul în retragere. 

„Necunoscuta” Putin

Una dintre cele mai mari provocări pentru administrația Biden și aliații săi pare a fi detectarea „liniei roșii" până la care Putin este dispus să tolereze înarmarea Ucrainei. Casa Albă și liderii europeni vor să afle cât de mult pot continua să ajute Ucraina, fără a-l determina pe președintele rus să extindă războiul și fără a pune trupele NATO în pericol. 

În timp ce Casa Albă se pregătea să trimită pachetul de ajutor militar de 800 de milioane de dolari, săptămâna trecută, Rusia  avertiza, într-o notă diplomatică adresată Departamentului de Stat american, că vor exista „consecințe imprevizibile” dacă SUA și aliații lor vor continua să trimită armamentul greu pe care Ucraina l-a solicitat.

Experții militari au interpretat demersul ca fiind un semn că Rusia s-ar putea gândi la posibilitatea de a lua în vizor nu doar armele în sine, pe măsură ce acestea ajung pe teritoriul ucrainean, ci și convoaiele de aprovizionare ale NATO, care transportă armele la granițele Ucrainei.

În timp ce liderii mondiali încearcă să deslușească ce gândește Putin și cât de departe ar fi dispus să meargă pentru a pedepsi națiunile care ajută Ucraina, cancelarul austriac, Karl Nehammer, susține că liderul de la Kremlin operează „în propria sa logică de război”. Nehammer, care s-a întâlnit față în față cu Putin săptămâna trecută, susține că președintele rus „crede că o să câștige războiul”. 

„El este acum în lumea lui!”, a adăugat acesta, într-un interviu acordat NBC, care confirmă ipoteza dezbătută de numeroși analiști politici și militari, potrivit căreia președintele rus este imprevizibil, fiind capabil să ia orice decizie, indiferent dacă aceasta ar implica utilizarea armelor nucleare tactice sau atacarea unor convoaie NATO. 

La începutul lui aprilie, Cehia a devenit prima țară din NATO care furnizează Ucrainei echipament militar greu de la începerea războiului. Până acum, blocul militar transatlantic trimisese Kievului doar rachete antiaeriene și antitanc, arme de calibru mic și echipamente de protecție.




 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri