Jurnalul.ro Ştiri Politică Klaus Iohannis și-a confirmat candidatura la funcția de secretar general al NATO

Klaus Iohannis și-a confirmat candidatura la funcția de secretar general al NATO

de Diana Scarlat    |   

Zvonurile care circulau de câteva luni privind candidatura președintelui României la o funcție importantă în NATO au fost confirmate ieri. Klaus Iohannis a anunțat, în mod oficial, că intră în competiția pentru funcția de secretar general al Alianței Nord-Atlantice.

Președintele și-a motivat decizia prin mai multe argumente, invocând mai ales nevoia de apărare în fața unui posibil conflict militar în Europa. Președintele Klaus Iohannis nu ar mai putea avea un nou mandat la conducerea României, ceea ce l-a pus, încă de anul trecut, pe poziția de candidat ideal la funcția din cadrul NATO, fiind previzibilă această decizie.

Pentru candidatura la funcția de secretar general al NATO pe Klaus Iohannis îl recomandă, în primul rând, experiența sa de două mandate în funcția de președinte al României. „Îmi asum această candidatură în numele României cu toată responsabilitatea, iar această decizie are la bază performanța României, experiența acumulată pe parcursul celor două mandate de președinte al României, înțelegerea profundă a provocărilor cu care se confruntă NATO, Europa, și în special regiunea noastră, și angajamentul meu ferm față de valorile și obiectivele fundamentale ale NATO”, a explicat Klaus Iohannis, cu ocazia anunțului oficial al candidaturii. 

Președintele a amintit, în cadrul discursului său de la Palatul Cotroceni, de momentul intrării țării noastre în Alianța Nord-Atlantică și de importanța acestei aderări. „În urmă cu douăzeci de ani, drapelul României a fost arborat pentru prima dată la sediul NATO de la Bruxelles, marcând ultimul pas în aderarea țării noastre la Alianța Nord-Atlantică. Sunt două decenii de când România este membră a celei mai puternice alianțe politico-militare, care de 75 de ani promovează democrația și libertatea, îi apără eficient pe membrii săi și a dezvoltat o rețea vastă de parteneri, alături de care promovează ordinea internațională bazată pe reguli”, a spus președintele. 

Puternice garanții de securitate

Acesta a amintit de importanța valorilor cardinale ale Alianței, printre care statul de drept, respectarea drepturilor și a libertăților fundamentale au reprezentat busola care ne-a ghidat spre consolidarea unei democrații autentice. Pentru România, umbrela NATO reprezintă „puternice garanții de securitate din istorie”, a precizat președintele. 

Iohannis și-a motivat decizia în special prin necesitatea întăririi capacității de apărare a României, în contextul istoric și geopolitic actual. „Nicicând, aceste garanții de securitate nu s-au dovedit mai relevante decât astăzi. Trăim în cele mai dificile vremuri din punctul de vedere al securității din ultimele decenii, dar noi, românii, ne simțim protejați tocmai pentru că suntem membri ai Alianței Nord-Atlantice”, a mai spus președintele. 

În ultima perioadă s-a vorbit, din ce în ce mai intens, despre posibilitatea apariției unui conflict militar în Europa - despre care candidatul la funcția de secretar general NATO din partea României a spus că „este o realitate care în urmă cu câțiva ani părea improbabilă”, deoarece Rusia „se dovedește a fi o amenințare gravă și de lungă durată pentru continentul nostru, pentru securitatea noastră euroatlantică”. 

A susținut permanent contribuția la Apărare

Președintele a subliniat faptul că frontierele NATO capătă o importanță capitală, în contextul actual, foarte importantă fiind capacitatea de întărire a Flancului Estic, din care face parte și România. „Aceasta va rămâne o prioritate pe termen lung. În tot acest context complicat, țara noastră a dovedit că este un pilon de stabilitate și de securitate în regiune”, a mai spus Iohannis. 

Președintele României a fost mereu un susținător al contribuției țării noastre la eforturile de apărare, ca prioritate majoră, de la începutul primului său mandat la conducerea țării - ceea ce ar putea cântări mult la șansele pe care le are de a ocupa funcția de secretar general al Alianței.

„Ca președinte al României, am inițiat și negociat cu toate partidele parlamentare un Pact național care a prevăzut alocarea a 2% din PIB pentru Apărare, iar acum am ajuns la alocarea a 2,5% din PIB, ceea ce înseamnă resurse semnificative pentru dezvoltarea capacităților și a capabilităților noastre militare”, a mai precizat Klaus Iohannis, menționând faptul că România a contribuit și contribuie la misiunile și operațiunile NATO, cu o prezență militară semnificativă în Balcanii de Vest

Suntem printre aliații care au înțeles și și-au asumat de la început acest angajament. România a contribuit și contribuie la misiunile și operațiunile NATO. 

Klaus Iohannis

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri