Jurnalul.ro Ştiri Justitie Kovesi: "În ceea ce priveşte spectacolul cătuşelor, nu există DNA TV"

Kovesi: "În ceea ce priveşte spectacolul cătuşelor, nu există DNA TV"

Procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kovesi, susţine că "lupta anticorupţie va fi terminată" dacă vor intra în vigoare actualele propuneri de modificare şi completare a Codurilor penale, existând riscul de a ne întoarce în perioada de dinainte de anul 2004, "când deciziile din dosare se luau la sediul unui partid".

 

"Lupta anticorupţie va fi terminată, pentru că, dacă ne uităm în urmă cu 12 - 15 ani ce se întâmpla în România în lupta cu corupţia, o să vedem că nu se întâmpla mare lucru. Nu erau anchete. Anchetele DNA din ultima perioadă de timp şi hotărârile de condamnare pronunţate de judecători în ultimii ani cred că sunt motivul pentru care se doreşte modificarea acestor legi.(...) O să ne întoarcem la vremurile de dinainte de 2004, când deciziile în dosare penale se luau la sediul unui partid politic. Când un procuror este subordonat politic nu va avea libertatea de a deschide o investigaţie, nu va putea să facă o investigaţie serioasă, iar o justiţie care nu este independentă nu va garanta niciodată cetăţenilor că vor avea parte de procese corecte şi echitabile", a declarat Laura Codruţa Kovesi, intr-un interviu acordat Libertatea.ro, întrebată încotro se va îndrepta lupta anticorupţie dacă vor fi adoptate actualele propuneri de modificare a Codului penal şi a celui de procedură penală.

Referindu-se la discuţiile apărute în spaţiul public despre faptul că mulţi inculpaţi au stat foarte mult în arest preventiv sau au fost încătuşaţi contrar legii, Kovesi a spus că poliţistul care nu a respectat legea trebuie sancţionat, dar nu trebuie să însemne că persoane care comit infracţiuni de corupţie nu mai trebuie arestate.

"Să presupunem că un poliţist a încătuşat o persoană nerespectând dispoziţiile legale. Ce înseamnă? Că toate persoanele care comit fapte de corupţie, evaziune fiscală şi spălare de bani nu mai trebuiesc arestate preventiv niciodată? Că poţi să iei şpagă ca ministru de milioane de euro, dar nu poţi să fi arestat preventiv că un poliţist o dată a greşit când a pus cătuşe? Haideţi să sancţionăm poliţistul care nu a respectat legea atunci când a pus cătuşele. Vorbim de evaziune fiscală şi spălare de bani, vorbim de prejudicii de mii de euro, de sute de mii de euro, de milioane de lei şi în astfel de situaţii nu poţi să iei nicio măsură preventivă, dar un cetăţean care comite o infracţiune de furt, poate una măruntă, şi este pe timpul nopţii sau fură de mai multe ori, acela poate fi arestat preventiv, în schimb persoane care deţin funcţii importante şi cauzează daune de sute de mii de euro nu pot fi nici măcar arestate preventiv. Despre asta vorbim când vorbim despre astfel de modificări, despre discrepanţele care există", a precizat procurorul-şef al DNA.

In ceea ce priveste procentul achitărilor din dosarele instrumentate de DNA, Laura Codruţa Kovesi a arătat că acesta este în jur de 10%, dar trebuie urmărite motivele pentru care au fost primite astfel de soluţii, doar în acest an 39 de persoane fiind achitate ca urmare a deciziei CCR privind abuzul în serviciu.

"Procentul de achitări la DNA este undeva constant în jur de 10%. Unii zic că este mult, unii zic că este puţin, unii au anumite exemple şi extrapolează, dar să ne uităm la motivele pentru care procurorii primesc achitări. În acest an 39 de persoane au fost achitate ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale privind abuzul în serviciu. Nu poţi să-i reproşezi unui procuror că nu a prevăzut faptul că peste un an sau peste doi ani Curtea Constituţională va da o decizie care lui îi va crea probleme şi care va duce la achitare", a arătat Kovesi.

În cea ce priveşte aşa numitul "spectacol al cătuşelor", procurorul-şef a explicat că nu există "DNA TV", instituţia neputând fi făcută responsabilă pentru că o persoană este filmată când intră în sediu.

"În ceea ce priveşte spectacolul cătuşelor, nu există DNA TV. Nu noi furnizăm imaginile către public, nu noi suntem aceia care ar trebui să blurăm anumite imagini. Faptul că în spaţiul public se filmează anumite persoane care intră sau ies dintr-o unitate de Parchet, dintr-o instanţă de judecată, sunt lucruri pe care noi ca procurori sau ca magistraţi nu putem să le cenzurăm. există obligaţie ca persoanele care sunt citate la DNA să nu fie filmate în interiorul clădirii, să nu fie filmate în timp ce se administrează anumite acte sau se desfăşoară anumite activităţi în interiorul instituţiei, dar pentru ceea ce se întâmplă în exteriorul instituţiei nu putem fi făcuţi responsabili, pentru că oricine în spaţiul public poate să filmeze", a mai spus Kovesi.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri