Procuroarea Mihaela Iorga Moraru, dată afară, la începutul acestei luni, de la DNA, de Laura Kovesi, face obiectul unei sesizări la Inspecția Judiciară, după ce în biroul ei ar fi fost găsită o importantă sumă de bani și bunuri nejustificate. Asta, în condițiile în care, de la revocarea ei, Mihaela Iorga Moraru nu a fost lăsată să intre în instituție, pentru a-și preda dosarele și inventarul.
DNA a sesizat Inspecția Judiciară, după ce a inventariat, în lipsa ei, dosarele la care lucra procurorul Mihaela Iorga Moraru, înainte să fie dată afară din parchetul anticorupție. Motivul sesizării inspecției ar fi acela că, într-unul dintre aceste dosare, a fost găsită suma de 398.000 de lei, primită de la o persoană fizică, conform unui proces-verbal întocmit de procuroarea Moraru. DNA susține că nu există nicio justificare a existenţei acestor bani în sediul instituției și că nici nu proveneau din fondul pentru flagrant.
Mai mult, în fișetul procurorului Iorga Moraru ar mai fi fost găsit un ceas, în valoare de 68.000 de lei, dar și un stilou în valoare de 8.000 de lei, care figurau ca probe într-un alt dosar instrumentat de același procuror, dar care, în mod normal, nu trebuiau să se afle în fișet, ci la Camera de probe.
Lucrurile nu se opresc aici. DNA o mai acuză pe Mihaela Iorga Moraru că, într-un alt dosar, aceasta ar fi făcut demersurile necesare obținerii unui aviz de începere a urmăririi penale, aviz care, dacă ar fi fost obținut, și-ar fi produs efectele după ce faptele pentru care persoana suspectată era acuzată s-ar fi prescris.
“E o încercare de denigrare”
În replică, Mihaela Iorga Moraru susține că toată această operațiune nu reprezintă altceva decât o acțiune premeditată, care are drept scop denigrarea ei. Potrivit fostului procuror DNA, banii găsiți în fișet au fost puși la dispoziţia DNA de denunţătorul din dosar, pentru a fi utilizați la organizarea unui flagrant. Flagrantul a eșuat, însă denunţătorul a propus ca banii să rămână la DNA, pentru o altă ocazie de realizare a acelui flagrant. De altfel, spune Mihaela Iorga Moraru, de regulă banii pentru flagrante la DNA sunt puși la dispoziție de denunțători. Suma cu pricina nu se afla în fișetul ei, ci al unui polițist judiciarist, pentru că la DNA nu există amenajat un spațiu sigur pentru astfel de depozitări
În ceea ce privește ceasul și stiloul găsite, procuroarea susține că acestea au făcut obiectul confiscării într-un alt dosar, iar în toate aceste dosare nu a fost singurul procuror care a lucrat în ele.
Mihaela Iorga Moraru, alături de Doru Țuluș, au fost revocați de la DNA, la cererea Laurei Kovesi, fiind transferată la Parchetul Judecătoriei Bacău. Oficial, mazilirea ei a fost justificată de neînregistrarea unui denunț. Neoficial, ea este suspectată că ar fi înregistrat-o pe Kovesi și, ulterior, a refuzat să fie testată cu aparatul poligraf. Împreună cu Țuluș, Mihaela Iorga a sesizat Inspecția Judiciară în legătură cu practicile Laurei Kovesi în fruntea DNA.
Unul dintre dosarele la care lucra Mihaela Iorga Moraru este cel în care se anchetează surparea Autostrăzii Lugoj-Deva. La această autostradă, printre furnizorii de material se numără și fostul soț al șefei DNA, Eduard Kovesi