Codruţa Kovesi susţine că stabileşte personal priorităţile în privinţa dosarelor de corupţie. Într-un amplu interviu pentru Der Spiegel, şefa DNA dezvăluie că sistemul de sănătate, achiziţiile publice şi deturnarea fondurilor europene au devenit principalele ţinte ale procurorilor din Ştirbei Vodă. Jurnaliştii nemţi o descriu pe Kovesi drept “vânătorul suprem al corupţiei”.
“Politicienii români tremură în faţa acestei femei” - este titlul interviului acordat de Codruţa Kovesi publicaţiei germane Der Spiegel. Nemţii au întrebat-o pe şefa DNA care este contribuţia sa în dosarele de corupţie anchetate de procurori. “Contribuţia mea a fost exclusiv cea a managerului. Nu instrumentez dosare. Eu organizez activitatea DNA şi stabilesc priorităţile. Priorităţi sunt corupţia în sistemul de sănătate, la achiziţiile publice şi frauda la acordarea cu fonduri europene. În plus, am reorganizat personalul DNA. Cel mai important rol al meu este, poate, să-mi apăr colegii de presiuni şi interferenţele din exterior în activatea. Dar anchetele sunt meritul procurorilor”, le-a spus Kovesi jurnaliştilor nemţi. Afirmaţia Codruţei capătă însă alte dimensiuni ţinând cont de ultimele figuri care au păşit pe uşile procurorilor. Înaintea alegerilor locale, DNA s-a axat aproape în exclusivitate pe candidaţii la scrutinul din 5 iunie. Rând pe rând, au dat cu subsemnatul Ludovic Orban, Andrei Volosevici, Olguţa Vasilescu, Cătălin Cherecheş sau Robert Negoiţă, toţi candidaţi la fotoliul de primar în momentul începerii urmăririi penale. A urmat apoi asaltul procurorilor la managerii şi directorii de spitale, în urma scandului HexiPharma, iar dacă trendul va continua în funcţie de agenda publică, campania DNA se va axa în toamnă pe candidaţii la alegerile parlamentare.
E jale în Sănătate şi Educaţie
Kovesi le-a explicat nemţilor de la Der Spiegel şi care sunt criteriile sale în stabilirea priorităţilor DNA. “Sunt cazuri care sunt foarte importante pentru societate sau cazuri de oameni cu funcţii importante. Pe lângă asta, aşa cum am spus, multe cazuri legate de achiziţiile publice, unde este vorba de multe milioane, cazuri legate de fonduri europene. În plus, printre priorităţile mele sunt dosare mai vechi care stăteau de multă vreme. Analizăm situaţia infracţionalităţii la fiecare trei luni şi, în funcţie de rezultate, stabilim priorităţile. Spre exemplu, am constatat că în Sănătate şi în Educaţie corupţia a crescut, de aceea aceasta este o prioritate pentru noi”, a explicat şefa DNA.
„Un reproş al politicienilor este că DNA este o poliţie politică”, i-au spus jurnaliştii nemţi Codruţei Kovesi. „Asta nu suntem în niciun caz. În ultimii ani am avut cazuri legate de politicieni din toate partidele, nu doar dintr-un singur partid. Am avut şi multe cazuri legate de primari şi viceprimari trimişi în judecată. În 93% din dosarele DNA am obţinut condamnări ceea ce înseamnă că dosarele s-au bazat pe probe solide, nu pe invenţii”, a spus Kovesi în Der Spiegel.