Jurnalul.ro Ştiri Externe Kremlinul, înfrânt usturător în cazul „Iukos”

Kremlinul, înfrânt usturător în cazul „Iukos”

de Şerban Mihăilă    |   

Într-o înfrângere usturătoare pentru guvernul rus, Curtea de Apel din Olanda a confirmat, ieri, decizia unei curți internaționale de arbitraj, care, în 2014, a condamnat pentru prima oară Moscova la plata a 50 de miliarde de dolari, despăgubiri acordate foștilor acționari ai fostului gigant petrolier „Iukos”. Compania a fost destructurată la ordinul Kremlinului, după arestarea, în 2003, a directorului său, Mihail Hodorkovski, un adversar declarat al președintelui Vladimir Putin.   

 

Deliberarea de ieri a răsturnat hotărârea din 2016 a Curții Districtuale de la Haga, care anula ordinul de acordare a compensațiilor pe motiv că organismul internațional de arbitraj nu ar fi avut competența neceară în acest caz, deoarece speța s-ar fi bazat pe un tratat de energie semnat, dar nu și ratificat de către Rusia. Curtea de Apel a hotărât, însă, că decizia din 2016 „nu a fost corectă”, relatează AP. Altfel spus, „decizia curții internaționale de arbitraj este din nou în vigoare”, precizează sursa citată. Curtea de arbitraj stabilea, în 2014, că Moscova a preluat controlul asupra „Iukos”, în 2003, îngropând compania cu impunerea unor taxe uriașe. Gestul autorităților ruse a fost perceput drept o încercare de a-l reduce la tăcere pe directorul executiv al grupului petrolier, Mihail Hodorkovski, un critic virulent și extrem de vocal al președintelui Vladimir Putin. Curtea internațională a hotărât că Rusia nu a acționat cu bună credință atunci când a stabilit valoarea impozitelor uriașe impuse „Iukos”, chiar dacă o parte din contractele financiare ale companiei erau discutabile. Statul a lansat „o ofensivă totală asupra «Iukos» și a proprietarilor companiei pentru a falimenta «Iukos» și pentru a-i confisca bunurile, în același timp cu înlăturarea domnului Hodorkovski de pe scena politică”, au declarat judecătorii, la vremea respectivă, amintește AP. De altfel, Hodorkovski a fost arestat în 2003 și, condamnat pentru evaziune fiscală și alte delicte financiare, a petrecut peste 10 ani în închisoare, iar principalele bunuri ale companiei au fost vândute unei companii de stat. În cele din urmă, „Iukos” a falimentat. „Kremlinul a pierdut la Haga în faţa acţionarilor «Iukos»”, şi-a exprimat de altfel satisfacţia, ieri, pe Twitter, Hodorkovski, aflat în exil în Elveția. „Cel care a pierdut este Kremlinul, nu Rusia, şi în final nu Rusia va plăti, ci (Igor) Secin!”, a adăugat Hodorkovski, referindu-se la patronul grupului petrolier „Rosneft”, devenit un gigant mondial datorită activelor destructurate ale grupului „Iukos”.

 

Rușii contestă vehement

Rusia a anunţat ieri că va contesta decizia Curții de Apel în faţa Curţii Supreme olandeze. Potrivit Ministerului rus al Justiției, Curtea de Apel „a ignorat faptul că foştii acţionari ai «Iukos» nu erau investitori de bună credinţă”. „Ei au obţinut controlul asupra activelor acestei societăţi, printr-o serie de acţiuni ilegale”, cum ar fi corupţia şi evaziunea fiscală, susțin autoritățile de la Moscova.

E o victorie a statului de drept. Tribunalele independente dintr-o democrație și-au dovedit integritatea. Cleptocrația brutală e trasă la răspundere”.

Tim Osborne, fost acționar al „Iukos”

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri