Regionala CFR Iași este controlată de ani de zile de grupuri de interese care câștigă pe bandă contracte de la compania de stat. Este concluzia unui raport de control al Curţii de Conturi Iași, încheiat în luna iunie a anului trecut. Adevăratele tunuri sunt date companiei de stat de către firmele acoliților directorului CFR Iași, Radu Pipa. Nici rudele prin alianță ale directorului nu sunt private de contracte, ci dimpotrivă.
Una dintre firmele favorizate este Daria Const Oaș-Negrești, deţinută de Gheorghe Cicio, un influent om de afaceri. Conform unor surse, Cicio este și cumătrul lui Radu Pipa, directorul CFR Iași. Firma Daria Const SRL a câștigat chiar și la finele lunii mai un contract cu Sucursala Regională CFR Iași, în valoarea de 352.062,96 lei, fără TVA. În baza contractului, firma se va ocupa de reparațiile curente pe ruta Gura Humorului-Ilva Mică. De remarcat este faptul că Daria Const a fost singurul agent economic care a participat la licitaţie.
Contracte de milioane de euro
Începând cu anul 2007, anul în care autoritățile centrale şi locale, precum și companiile de stat au fost obligate să-și facă publice achizițiile, și până în prezent, Daria Const a obținut de la CFR aproximativ o sută de contracte. Compania CFR Infrastructură ne-a confirmat, răspunzând la o solicitare formulată de Jurnalul Naţional, că firma Daria Const Oaș-Negrești este abonată şi la contractele cu aceasta. Astfel, în acest an Daria Const derulează nu mai puțin de 17 contracte cu această companie. Valoarea lucrărilor se ridică la aproape 15 milioane de lei, fără TVA.
25 de milioane de euro totalizează contractele căştigate la CFR de Daria Const începând cu 2007
Contracte Daria Const cu CFR Infrastructură
- SRCF Timişoara - 9 contracte în valoare totală de 6.228.933 lei, fără TVA;
- SRCF Iaşi - 6 contracte în valoare totală de 5.678.479 lei, fără TVA;
- SRCF Constanţa - 2 contracte în valoare totală de 2.777.705 lei, fără TVA;
Nereguli grave la achiziţii
Controlul efectuat de Corpul de Control al CFR SA în urmă cu ceva timp a identificat încă de atunci nereguli majore în procedurile de achiziții, abateri grave de la lege în ce privește gestionarea banului public, care au generat prejudicii extrem de mari, tulburând bunul mers al activității regionalei. “Din 2012 de când este director Radu Pipa contractele sunt câștigate de aceleași firme pe bandă rulandă, fără prea mulți competitori. Toate firmele care fac lucrări pentru regionala CFR Iași lucrează cu salariații CFR-ului, care primesc bani și de la CFR și de la firmele respective și lucrează în timpul programului sau chiar în concediu medical”, potrivit unor surse din cadrul companiei.
Fără angajaţi şi utilaje
Compania Construcții Feroviare Moldova este o altă abonată la contracte cu statul de milioane de lei. Cu toate că funcționează doar cu patru angajați, firma șefului Camerei de Comerț Iași, Paul Butnaru, câștigă contracte bănoase de ani buni cu regionala CFR Iași. Din raportul Curții de Conturi Iași, finalizat anul trecut, reise că firma care a câștigat în 2013 un contract de aproape 8.000.000 de lei pentru întreținerea căii ferate nu avea nici utilaje, nici personal pentru anvergura și complexitatea lucrărilor. Chiar și așa, lucrarea a mers mai departe și a fost executată cu utilajele SRCF Iași, acestea fiind cedate conform unui contract de locațiune către SIMC Iași (filială a SRCF Iași). CCF Moldova are și acum 10 contracte cu CFR Iași care, cumulate, se ridică la aproape patru milioane de lei, fără TVA.
CC face denunț la DNA
În urma constatărilor făcute de Curtea de Conturi Iași, a fost formulat și un denunța la DNA acum câteva luni. Deocamdată, procurorii nu au solicitat documentele pentru începere anchetei. “Nu știu despre această sesizare. Cele două firme câștigă licitații de peste 20 de ani pe toată rețeaua “, a declarata Radu Pipa, directorul CFR Iași