Jurnalul.ro Timp liber Calatorii La plajă cu... ţestoasele Caretta-Caretta, pe insula Zakynthos

La plajă cu... ţestoasele Caretta-Caretta, pe insula Zakynthos

de Diana Scarlat    |   

Plajele şi insulele însorite ale Greciei sunt renumite în întreaga lume şi atrag sute de mii de turişti în fiecare an. Dar fiecare insulă are specificul ei. Zakinthos este o insulă specială, mai ales datorită unei specii de broască ţestoasă, ce pare a-şi fi lăsat amprenta chiar şi asupra... reliefului. Pentru că aici, pe insula Zakynthos, până şi formele ciudate ale stâncilor care ies din mare amintesc de această specie rară.

Istoria recentă a insulei Zakynthos, legată de broasca ţestoasă Caretta-Caretta, începe în anul 2004, când Comisia Europeană a condamnat Grecia pentru eşuarea planurilor de protejare a celei mai numeroase populaţii locale de broaşte ţestoase din Marea Mediterană. Decizia a fost luată în urma unei campanii susţinute a organizaţiei ecologiste World Wildlife Fund (WWF) şi a altor organizaţii neguvernamentale preocupate de impactul turismului necontrolat asupra acestei specii de reptile. Şeful guvernului elen de la acea vreme şi Ministerul Mediului au primit aproximativ 11.000 de e-mail-uri din partea militanţilor care cereau cu disperare salvarea broaştelor cu carapace osoasă. Îngrijorarea manifestată de societatea civilă reprezentată prin mai multe organizaţii ecologiste a fost înţeleasă în cele din urmă de oficialii guvernamentali. Aşa a ajuns insula Zakynthos una dintre priorităţile agendei ministeriale. De atunci, Caretta-Caretta este stăpâna atotputernică a insulei.

Reguli stricte pentru vizitatori

Turiştii se supun regulilor... broaştei ţestoase: n-au voie să-şi aşeze şezlongurile pe plajele unde „mămicile” Caretta-Caretta îşi depun ouăle. Trebuie să li se respecte programul şi habitatul acestor animale care pot ajunge la o talie de circa 1,2 metri la maturitate şi la o greutate de până la 200 de kilograme. “Vom merge la Peşterile Albastre, unde sperăm să avem noroc şi să vedem câteva ţestoase în apă. Dacă cineva observă una în apă, ne oprim zece minute pentru fotografii”, anunţă ghizii care însoţesc turiştii în croazieră, de jur-împrejurul insulei. „Ne oprim şi pentru fotografii spectaculoase cu focile sau cu delfinii din apele care scaldă insula Zakynthos”, mai spune ghidul... pentru că, da, turiştii au privilegiul de a se fotografia alături de mamiferele marine sau de broaştele ţestoase care pot apărea din apele limpezi ale Mediteranei, în timpul unei croaziere. Iar ghizii de turism au aici şi rol de rangeri ai unei rezervaţii naturale, fiind obligaţi să le explice vizitatorilor de ce trebuie să fie foarte atenţi cu speciile rare. „Este nevoie de impunerea regulilor, deoarece broasca ţestoasă marină se întoarce în acelaşi loc să depună ouă, pe plajele insulei Zakynthos. Accesul neîngrădit al turiştilor în Parcul Naţional Marin Zakynthos a dus la distrugerea multor cuiburi din această specie de reptile omnivore. În parc se află anual în medie între 800 şi 1.100 de cuiburi de ouă de ţestoase marine. Acestea încep să eclozeze la două-trei luni după depunere. Prezenţa omului în habitatul reptilelor, precum şi apariţia inopinată a unor prădători naturali puteau duce la o catastrofă: s-a estimat că din aproximativ 1.000 de broaşte testoase, doar una putea ajunge la maturitate. Astăzi, situaţia este cu totul alta. Numărul lor creşte de la an la an, iar spectacolul pe care îl oferă ele este de neimaginat”, explică unul dintre ghizii de turism. Cu toate acestea, turiştii nu sunt opriţi de la distracţiile specifice sezonului estival şi au suficiente plaje amenajate pentru agrement, pe aceeaşi insulă, astfel încât protecţia naturii se împacă foarte bine cu agrementul, după ce s-au delimitat zonele protejate şi regulile ce trebuie să fie respectate.

 

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri