Jurnalul.ro Viaţă sănătoasă Laptele de soia, elixirul care combate obezitatea

Laptele de soia, elixirul care combate obezitatea

de Florian Saiu    |   

Poate părea o invenție modernă, dar laptele de soia a fost produs acum mai bine de 2.000 de ani, în China. Este lichidul care provine din fierberea și pasarea boabelor de soia și unul dintre precursorii brânzei tofu. Dar să-i deslușim pe îndelete secretele.

Laptele de soia poate fi servit rece sau fierbinte, sărat sau îndulcit, simplu sau cu arome. Este folosit ca înlocuitor de lapte pentru consumatorii de cafea intoleranți la lactoză. „O supă din lapte de soia - remarca Dr. William W. Li în lucrarea „Mănâncă și învinge dieta” (Editura Lifestyle, 2024) - este o tratație tradițională pentru dim sum, acea masă asemănătoare unui brunch alcătuită din gustări mici, savuroase. Ca și boabele de soia, s-a demonstrat că laptele de soia are efecte antiobezitate. Cercetătorii de la Universitatea Tunku Abdul Rahman din Selangor, Malaysia, au realizat un studiu pe 258 de rezidenți chinezi malaysieni cu vârste între 21 și 60 de ani, privind efectele laptelui de soia. Subiecților li s-a măsurat metabolismul prin teste de sânge, chestionare privind activitatea fizică și un sondaj asupra conținutului meselor și gustărilor”.

Comparații cu laptele de vacă

Rezultatele? „Studiul a descoperit că 21% dintre ei erau supraponderali și 40% erau obezi, cu o prevalență mai ridicată a obezității la subiecții tineri cu vârste între 20 și 33 de ani. În mod uimitor, consumul de lapte de soia a fost unul dintre cei trei factori care au prezis un grad mai redus de obezitate. De fapt, s-a descoperit un risc de obezitate mai scăzut cu 55% la persoanele care au băut lapte de soia. Laptele de soia poate avea un efect benefic asupra circumferinței taliei prin comparație cu laptele de vacă, după cum a arătat un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea de Științe Medicale din Teheran (Iran).” Mai limpede? „Studiul clinic a selectat 24 de femei supraponderale și obeze cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani din Teheran. Participantele au fost împărțite în două grupuri, ambele cu diete restricționate caloric. Un grup a primit instrucțiuni să bea o cană de lapte de soia zilnic, timp de patru săptămâni. Celălalt grup a primit o ceașcă de lapte de vacă zilnic”.

O cană de lapte de soia pe zi

Și? „După perioada inițială, au făcut o pauză de două săptămâni pentru a anula efectele băuturilor. Apoi fiecare grup a consumat băutura celuilalt zilnic, timp de alte patru săptămâni. Rezultatele au demonstrat că laptele de soia, dar nu și cel de vacă, a determinat o micșorare cu 7% a circumferinței taliei”. Formidabil! „Vei găsi lapte de soia în raionul de lactate al magazinelor mari, alături de alte tipuri de lapte vegetal. Deși există și alte varietăți de lapte, precum cel de migdale și de ovăz, care pot fi folosite ca alternative, eu îl prefer pe cel de soia, deoarece tradiția îl face o băutură clasică mediter-asiatică. Este un înlocuitor excelent pentru lactate, dacă îți place laptele, dar dorești să nu consumi lactate sau să îți reduci consumul de grăsimi saturate. Dacă ești în căutarea unui înlocuitor sănătos pentru frișca din cafea (sau orice băutură pe bază de cacao), încearcă laptele de soia”. Doza de consum? „O cană de lapte de soia pe zi”.

Laptele vegetal 

Mulți oameni sunt interesați de alternative la laptele obișnuit. Laptele vegetal este produs din oleaginoase și leguminoase, nu conține lactoză și are un conținut scăzut de grăsimi saturate și colesterol. Nucile sau boabele sunt înmuiate în apă și apoi măcinate, iar lichidul este strecurat. Tipurile de lapte vegetal sunt o alternativă excelentă pentru persoanele care au intoleranță la lactoză sau evită lactatele din motive de sănătate, religioase sau etice. Citește atent eticheta oricărei băuturi comerciale pentru a te asigura că nu conține aditivi nedoriți.

„Laptele de soia este un înlocuitor excelent pentru lactate, dacă îți place laptele, dar dorești să nu consumi lactate, sau să îți reduci consumul de grăsimi saturate”, Dr. William W. Li

Laptele vegetal este produs din oleaginoase și leguminoase, nu conține lactoză și are un conținut scăzut de grăsimi saturate și colesterol.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

Subiecte în articol: lapte soia elixir obezitate
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri