Jurnalul.ro Ştiri Externe Lege DURĂ în Israel. Ce se va întâmpla cu palestinienii

Lege DURĂ în Israel. Ce se va întâmpla cu palestinienii

Autoritățile de la Ierusalim reintroduc legea potrivit căreia palestinienii nu pot primi cetățenie israeliană ori permis de ședere nici dacă sunt căsătoriți cu cetățeni, scrie dpa.

Controversata lege a fost votată în Knesset cu 45 de voturi pentru și 15 împotrivă. 

Actul normativ face referire la considerente de securitate pentru neacordarea cetățeniei pentru palestinieni dar vrea să asigure și o majoritate evreiască a populației. 

Deputatul Ahmed Tibi, membru al opoziţiei arabe din parlament, a condamnat legea considerând-o "rasistă".

Legea a fost adoptată în 2003 și trebuia prelungită în iulie 2021, dar guvernul condus de Naftali Bennett a suspendat-o.  Însă ministrul de Interne Ayelet Shaked a blocat reîntregirile familiilor mixte.

Legea prevede că palestinienii dar și rezidenții din "ţările inamice" nu pot dobândi cetăţenia israeliană sau permis de şedere în Israel nici prin căsătorie.

Decizia a venit după un atentat sinucigaș care a avut la Haifa în 2002 și în care au fost omorâte 17 persoane. Autorul era palestinian care devenise cetățean israelian prin căsătorie. 

Prin urmare, cuplurile mixte nu mai pot locui în Israel. În fiecare an se depun circa 1000 de cereri de reîntregirea familiei, arată Institutul pentru Democraţie din Israel. AProximativ 13.000 de palestinieni au permise temporare de rezidență, emise în 2020.

 

Subiecte în articol: Israel palestinieni
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri