Jurnalul.ro Editoriale La umbra indolenței în floare, carnagiul rutier continuă și face noi victime

La umbra indolenței în floare, carnagiul rutier continuă și face noi victime

de Serban Cionoff    |   

Cu o săptămână în urmă,  scriam despre alesul mesaj de recunoştinţă pe care Alexia l-a transmis în preajma Sfintelor Paşti doamnei doctor Sidonia Susanu, mediul coordonator al echipei de la Spitalul  clinic de urgenţă pentru copii „Sfânta Maria” din Iaşi care,după o operaţie care a durat 20 de ore, i-a replantat braţele care i-au fost amputate în urma unui accident survenit în trafic.

Din păcate, astăzi trebuie să scriu despre un alt accident, mult mai grav, petrecut în localitatea Leţcani, soldat cu decapitarea unui copil de 3 anişor şi rănirea gravă a frăţiorului său de şase ani, internat imediat la Spitalul „Sfânta Maria” din Iaşi, precum şi a tatălui său, spitalizat şi el. Nenorocire pe care a provocat-o şoferul care conducea un TIR şi care, zice-se, nu i-ar fi observat că traversau strada în mod reglementar, pe trecerea de pietoni vizibil marcată.

 Avem, aşadar, un nou şi revoltător prilej pentru a readuce în discuţie acest fenomen care devenit o inacceptabilă ameninţare la adresa vieţii noastre, a tuturor, care este şi continuă să rămână creşterea accidentelor provocate de conducătorii mastodonţilor denumiţi în limbajul curent Tiruri. Fenomen care, la rândul său, se asociază numărului, el însuşi crescând, al accidentelor cauzate de conducători auto fără permis , drogaţi sau în stare de ebrietate. Ce-i drept, în ultima perioadă, Codul rutier a fost modificat, aşa încât să prevadă înăsprirea pedepselor întru-totul cuvenite pentru asemenea categorii de iresponsabili agresivi şi brutali  cu volanul în mână. Dar,judecând lucrurile după datele statistice din care rezultă că România se menţine pe un ruşinos loc în Uniunea Europeană la capitolul accidentelor rutiere cauzatoare de victime, putem trage concluzia că există un cumul de factori care conduc la această alarmantă realitate.

Factori între care,fără doar şi poate, se numără pedepsele prea blânde aplicate făptuitorilor, tărăgănarea pronunţării deciziilor judecătoreşti şi, deloc în ultimul rând,  clemenţa pe care anchetatorii sau magistraţii o manifestă faţă de o anumită categorie de făptaşi. Emblematic fiind cazul Monica Macovei, fostă procuror şi chiar fost Ministru de Justiţie, care, în luna octombrie 2022, a provocat un accident de circulaţie în urma căruia un motociclist a fost grav rănit şi a trebuit să stea în spital o lungă perioadă. Au urmat, după accident, mai multe încercări ale făptuitoarei de a-şi folosi bogata experienţă acumulată în perioada post-decembristă, ca şi în cea anterioară, pentru a tărăgăna mersul anchetei, după care, în luna ianuarie a acestui an conducătoarea auto, Monica Macovei, a fost pusă sub acuzare pentru vătămare corporală din culpă. Asta era în luna ianuarie, dar de atunci a mai auzit cineva despre cum merg lucrurile cu judecarea dosarului?

 Iar, dacă tot am deschis discuţia despre metodologia tărăgănării până la Sfântul Aşteaptă, cred că multe şi justificate semne de întrebare se cuvine să ridicăm şi în ceea ce priveşte parcursul ultra-încâlcit al Legii Anastasia. Lege iniţiată de către senatorul Robert Cazanciuc şi care ar fi trebuit, de multişor poveste, să fie dezbătută şi supusă votului în Camera Deputaţilor, care este cameră decizională.

Nu putem şti, la această oră, cum vor decurge cercetările în cazul groaznicului accident provocat de şoferul tirului aparţinător unei firme specializate în transportul produselor agricole. Momentan, acesta este cercetat sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de ,,ucidere din culpă’’şi ,,vătămare corporală din culpă’’. Recent , pe canale de media alternativă, au apărut imagini care probează că acesta a încetinit mersul tirului pentru a lăsa o persoană să traverseze, dar, imediat după asta, a accelerat fără să îi vadă pe tatăl şi pe fetiţele lui. Îi vor oferi, aceste imagini, circumstanţe atenuante sau ar putea deveni circumstanţe agravante? Îmi este greu să mă pronunţ. În orice caz,  faptele rămân fapte şi fiind noi în Săptămâna Luminată, ar trebui, o dată mai mult, ca justiţia să îşi facă datoria până la capăt,fără ură şi fără părtinire!     

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri