Lege care a fost votată pe 6 februarie anul curent în Senatul României şi a fost înaintată Camerei Deputaţilor care este forul decizional. Ca să respectăm ordinea faptelor, trebuie să spunem că, de fapt, în forma sa actuală, Legea Anastasia- care are numele unei copile de 4 anişori ucisă de o teribilist fără carnet- a avut o variantă anterioară, votată şi ea în Senat, dar respinsă în Camera Deputaţilor sub nişte pretexte pe care iniţiatorul său, Robert Cazanciuc, le-a calificat în termeni drastici şi foarte corecţi.
Când ar urma să fie dezbătută şi supusă votului în Camera Deputaţilor această lege absolut necesară pentru un trafic rutier civilizat şi în deplină siguranţă atât pentru conducătorii auto cât şi pentru pietoni, asta nu mai ştim şi nici nu avem semnale clare. Ştim, însă, că, mai în fiecare săptămână lăsată de la Dumnezeu nişte iresponsabili, agresivi şi aroganţi aflaţi, de regulă, la volanul unui bolid, seceră vieţi nevinovate pe şoselele şi pe uliţele ţării, dintre care multe, ruşinos de multe, arată cum arată.Ca urmare, în continuare, România ocupă un ruşinos loc 1 în Uniunea Europeană într-un clasament, iar pe rolul instanţelor se află circa 20.000 de persoane care au condus fără permis, drogaţi şi/sau în stare de ebrietate.
Ceea ce a făcut şi face ca oameni de bună credinţă, cărora am încercat să mă alătur şi eu, să atragă atenţia aleşilor neamului că fiecare zi fără Legea Anastasia aflată în aplicare poate să fie încă o zi care se încheie cu alte victime omeneşti. Deşi, dacă îmi amintesc şi că a trecut ceva vreme de când imparţiala şi absolut independenta noastră justiţie întoarce pe toate feţele accidentul de circulaţie în care a fost implicată Monica Macovei, personaj emblematic al reformei în materie, parcă nu ar mai trebui să mă mai mir prea tare.
Să nu credeţi, însă, că dacă puterea legislativă a statului de drept încă amână să dea votul final asupra Legii Anastasia, o anumită parte a societăţii civile-bineînţeles rezistenţii haştagişti!- aşteaptă într-un dolce far niente rezultatul votului. Dimpotrivă, în aceste zile, pe o un canal al mediei alternative a apărut o postare având titlul „Cum manipulează securistul Cazanciuc”. Trecând peste eticheta „securist”, pe care, mai nou, a înlocuit-o aceea de „putinist”, să vedem, totuşi, în cea ar consta capul de acuzare. Citez: „Niciodată nu va fi constituţională o lege care să îi impună unui magistrat să dea cu executare”. În cazul de faţă,bloggerul referindu-se la propunerile pe care senatorul Rober Cazanciuc le-a formulat recent şi care prevăd, printre altele, creşterea de 10 ori a perioadei în care, cei care au fost condamnaţi pentru conducerea unui automobil fiind în stare de ebrietate, drogaţi sau fără permis, să îşi recapete carnetul de conducere. De unde şi întrebarea pe care o pun şi eu ca simplu cetăţean:În care articol al Constituţiei României sau, al Legii fundamentale a unui alt stat membru al Uniunii Europene sau al NATO, este garantat dreptul de a conduce maşina fiind beat, drogat sau fără permis? Şi, pentru că, de pe acum, cunosc şi răspunsul categoric afirmativ, este de la sine înţeles cine şi cum manipulează în adevăratul sens al cuvântului. Printr-o simplă coincidenţă, în cele câteva zile care au trecut de când a apărut sus-menţionata postare, o bloggeră de mare succes, şi, totodată, membră a colectivităţii haşitagisto-reziştilor, Ana Morodan, conducând maşina proprie fiind sub influenţa drogurilor şi fără permis, a provocat două accidente în trafic, primul la orele 16, apoi la orele 22, fiind şi reţinută de către poliţie. Din fericire, cea supranumită „Contesta digitală” nu a călcat pe nimeni cu maşina, ceea ce nu însemnă că avocatul din oficiu al unor asemenea cauze nu avea motive ca să se pronunţe …preventiv!
În schimb, merită reţinut şi apreciat mesajul pe care Ana Morodan a ţinut să îl transmită în urma acestei foarte neplăcute experienţe şi care poate fi rezumat în câteva foarte sugestive cuvinte: „Nu faceţi ca mine!” Apel cu un clar şi declarat caracter preventiv, în cheia căruia trebuie să fie înţeleasă şi adoptată, poate chiar în regim de urgenţă, Legea Anastasia.
Şerban CIONOFF