Jurnalul.ro Editoriale „Legea Anastasia” poate fi adoptată și promulgată în regim de urgență?

„Legea Anastasia” poate fi adoptată și promulgată în regim de urgență?

de Serban Cionoff    |   

Aseară, și copii și tineri din România l-au întâmpinat pe Moș Nicolae care le-a pus în încălțări daruri pentru fiecare. Și, chiar că nu pentru toți aceste daruri au fost la fel de îmbelșugate, ceea ce a contat cel mai mult a fost căldura sufletească, dragostea și dorința de mai bine cu care ele au fost oferite cu speranța că nu va mai trece mult și vor veni zile mai senine, ferite de amenințările unor minți nebune, însetate de ură și de vărsare de sânge nevinovat. Din păcate, aseară, printre cei care îl așteptau pe Moș Nicolae nu s-au mai aflat mulți, dureros de mulți copii și tineri ale căror vieți au fost curmate de mașini la volanul cărora se aflau brute în stare de ebrietate, sub influența drogurilor sau fără permis. Indivizi pe care o legislație multe prea îngăduitoare sau incorect aplicată, îi face, în mod inadmisibil, scăpați.

Iată de ce m-am numărat printre cei care au salutat și susțin proiectul legii inițiate de senatorul Robert Cazanciuc, lege potrivit căreia nici-o persoană care a provocat accidente mortale aflându-se sub influența alcoolului, a drogurilor sau conducând fără permis să nu se mai poată sustrage executării pedepsei meritate. Lege pe care inițiatorul a numit-o „Legea Anastasia”, în memoria copiliței de numai 4 anișori, omorâtă de o asemenea bestie pe 1 iunie, Ziua Internațională a Copilului. Dacă îmi aduc bine aminte, senatorul Robert Cazanciuc a depus proiectul legii la sfârșitul lunii noiembrie, cu mențiunea că aceasta „își urmează cursul legislativ firesc, dar sper că legea va ajunge la promulgare cât de curând”. Speranță pe care o nutrim și noi cu atât mai mult cu cât, numai în intervalul de timp care a trecut de când legea a fost depusă la Parlament, s-au petrecut îngrijorător de multe accidente soldate cu pierderi de vieți omenești, provocate de inși în stare de ebrietate, drogați sau fără permis.

 Un asemenea tragic accident fiind și cel despre care au discutat, aseară, Mihai Gâdea și invitații săi pe canalul Antena 3 CNN și în urma căruia a decedat un adolescent de 16 ani iar alți doi pasageri ai mașinii au fost grav răniți. Accident provocat de către cel decedat care nu avea permis de conducere. Acesta este, după cum am menționat, numai unul dintr-un cernit  bilanț înregistrat în ultima săptămână, de la data când senatorul Robert Cazanciuc a depus proiectul ,,Legii Anastasia’’. Bilanț care, din păcate, are îngrijorător de multe posibilități să sporească în următoarele săptămâni, când ne apropiem de Crăciun și de Revelion, atunci când, mai mult ca sigur, traficul rutier va fi supra- aglomerat, iar condițiile meteorologice ale iernii vor ridica riscante obstacole pentru o circulație fluentă și în condiții de deplină siguranță. Amenințări și riscuri la care va trebui să adăugăm și faptul că, în lipsa reglementărilor cu valoare preventivă și profund inhibatorii pe care le stipulează „Legea Anastasia”, există  realul pericol ca asemenea indivizi agresivi, iresponsabili să își facă și mai rău de cap și să pună în pericol viețile altor nevinovați. Iar, dacă iau în considerație rata crescândă a accidentelor provocate de o asemenea categorie de indivizi îmi este din ce în mai greu să cred că, apropiindu-ne de sărbătorile de iarnă, aceștia vor fi loviți brusc de un acces de omenie și de respect față de semenii lor și vor circula numai și numai respectând viteza legală, ca și normele de siguranță ale unui trafic rutier corect și civilizat.  Adăugați la cele menționate până acum și starea precară a multor tronsoane infrastructurii rutiere care sporește și ea riscul unor asemenea tragedii.

 De aceea, sunt convins că nu comit o imixtiune în activitatea Parlamentului dacă, în calitate de simplu cetățean, îi cer senatorului Robert Cazanciuc și celor care susțin proiectul „Legii Anastasia” să găsească și să aplice procedurile necesare pentru dezbaterea și adoptarea, în regim de urgență, a acestei legi, așa încât, pe cât mai curând, ea să fie promulgată de către Președintele Klaus Iohannis. Nu am, recunosc, argumentele de natură juridică pentru a îmi susține solicitarea și, în plus, mi se poate atrage atenția că a rămas puțin timp până când  parlamentarii vor intra în vacanță.

Am, în schimb, acest inatacabil argument de ordin moral și social care este și rămâne celebra maximă a lui Andre Malraux: „O viață de om nu valorează nimic, dar nimic nu valorează cât o viață de om”.   

Subiecte în articol: Legea Anastasia
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri