Legea referendumului a fost adoptată de Camera Deputaţilor şi va merge la promulgare, pentru a doua oară, la preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului a retrimis-o în Parlament pentru reexaminare, dar textul legii face cale-ntoarsă la Preşedinţie fără vreo ajustare. Iohannis nu mai are breşe pentru a o contesta, iar Opoziţia acuză coaliţia că prin această lege limitează atribuţiile prezidenţiale.
Legea referendumului ar trebui să înlesnească satisfacerea doleanţei a trei milioane de cetăţeni care şi-au exprimat prin semnătură dorinţa redefinirii în textul Constituţiei a conceptului de „familie” ca uniunea dintre bărbat şi femeie. Legea referendumului a trecut acum de Parlament şi va ajunge la preşedinte în forma iniţială pentru promulgare care prevede că stabilirea datei plebiscitului constituţional se face automat, fără ca o altă instituţie să poată decide. Potrivit textului legii, „cetăţenii sunt chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzute în Constituţie, calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituţionale, Guvernul având obligaţia de a aduce la cunoştinţa publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia şi data referendumului”.
Opoziţia, pro şi contra familie tradiţională
În USR au ieşit scântei, în 2017, pe tema poziţionării partidului pro sau contra referendumului pentru familie. În prezent, liderul USR Dan Barna a anunţat că formaţiunea va ataca la CCR această lege. „După atacul constant la justiţie, pervertim şi instrumentul referendumului, pentru a ne îndrepta cu surle şi trâmbiţe către modelul Ungaria sau către cel din Polonia”, a declarat Barna. Prim-vicepreşedintele PNL Raluca Turcan a spus că, dacă majoritatea PSD-ALDE ar fi susţinut cu adevărat modificarea Constituţiei pentru întărirea familiei, ar fi reuşit de trei ori până acum. Ea susţine că PNL nu a votat legea, dar susţine referendumul pentru familia tradiţională.
Obiecţiile preşedintelui
În cererea de reexaminare, preşedintele aminteşte că CCR a constatat neconstituţionalitatea unor dispoziţii din lege, stabilind existenţa unui paralelism legislativ în textul adoptat iniţial, încălcarea rolului CCR prin introducerea unui termen de două zile în care Parlamentul putea transmite instanţei constituţionale proiectul legii de revizuire a Constituţiei, şi faptul că data unui referendum de revizuire a Constituţiei trebuie stabilită prin lege, de către Parlament.