Guvernul a anunțat că nu va dopta noua lege a salarizării prin asumarea răspunderii sau prin Ordonanță de Urgență, ci va ceda parlamentarilor inițiativa legislativă. Vechea lege a salarizării nu a fost aplicată niciodată, fiind considerată una foarte proastă, care a nemulțumit pe toată lumea. Dacă va porni de la Parlament, ar putea fi o lege bună, spun cei din coaliția de la guvernare.
Președintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat încă de duminică faptul că noua grilă de salarizare a fost gândită astfel încât cel mai mare salariu din sistemul bugetar să fie al președintelui României, iar diferențele dintre salarii să se reducă de la o scală inițială de la 1 la 15 la una de la 1 la 13, astfel încât să se elimine diferențele majore dintre veniturile bugetarilor. Reprezentanții sindicatelor s-au întâlnit ieri cu membrii Guvernului, pentru a discuta proiectul de lege. „Nu știe nimeni care este varianta proiectului de lege a salarizării, nu a văzut nimeni nicio grilă de salarizare. S-a anunțat că până în 2021 va fi o creștere medie de 56% a salariilor. Unele vor crește mai mult și altele mai puțin. Practic, cele două partide de la guvernare își asumă, în Parlament, proiectul lucrat de Ministerul Muncii”, a explicat, pentru Jurnalul Național, Vasile Marica, liderul Sed Lex.
Deja se pregătesc amendamente
Alți sindicaliști au deja obiecții, după ce au discutat cu membrii Guvernului. “Ne-au arătat proiectul. Sunt niște lucruri care nu ne convin și le vom corecta prin amendamente. Legea ar trebui să intre în vigoare de la 1 iulie, dar majorările importante vor începe de la 1 ianuarie 2018, cu circa 25%. De la 1 iulie ar trebui să fie aplicată noua grilă de salarizare, dar majorările salariale vor fi aplicate treptat, până la 31 decembrie 2021, când unele salarii se vor dubla, față de nivelul actual. În 2017, majorările salariale vor fi foarte mici”, a explicat, pentru Jurnalul Național, Dumitru Coarnă, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual (SNPPC). Acesta mai spune că nu vede o problemă în faptul că proiectul de lege nu mai este asumat de Executiv, ci de Parlament. „Practic, deosebirea este că inițiativa va aparține grupului PSD-ALDE, nu va aparține Guvernului”, mai spune Coarnă.
Alți sindicaliști nu văd cu ochi buni schimbarea anunțată de Guvern. „Pare un heirupism nejustificat. Din punct de vedere tehnic, o astfel de lege necesită câteva elemente pe care parlamentarii nu le cunosc: baze de date, salarii aflate în plată, etc. Dacă parlamentarii iau de la Guvern ceea ce s-a lucrat, înseamnă că nu fac altceva decât o simulare, pentru a nu mai face o dezbatere corectă a textului de lege”, spune Bogdan Hosu, liderul CNS Cartel Alfa.
Sunt câteva elemente tehnice care creează premizele ca legea aceasta să devină o altă cale de a crea viitoare discriminări sau disfuncționalități în sistem. Bogdan Hosu, liderul CNS Cartel Alfa
Textul viitoarei Legi a salarizării unitare va fi cunoscut în cursul acestei săptămâni. După ce va fi lansată inițiativa legislativă, se vor putea aduce amendamente.