Jurnalul.ro Cultură Film Legendarele studiouri Cinecitta de la Roma revin în proprietatea statului

Legendarele studiouri Cinecitta de la Roma revin în proprietatea statului

După nouă ani în care s-a aflat în proprietate privată, studiourile în care s-au filmat producţiile "Ben Hur" şi "The Young Pope" se întorc la stat, într-o tentativă de a atrage mai multe producţii internaţionale, relatează marţi Hollywood Reporter. 

Institutul Luce-Cinecitta, controlat de guvern, a confirmat luni achiziţionarea complexului istoric făcut celebru de regizorul Federico Fellini. 

Precedenţii proprietari ai Cinecitta au încercat să atragă mari producţii hollywoodiene în propriile studiouri, dar nu au reuşit să atragă multe titluri mari în afară de "Ben-Hur" şi "Zoolander 2". De asemenea, în aceste studiouri s-au turnat seriale de televiziune de succes precum "The Young Pope" (HBO) sau "Diabolik" (Sky). 

Studiourile Cinecitta, fondate de Benito Mussolini, au fost inaugurate oficial în urmă cu optzeci de ani, la 28 aprilie 1937. Statul intervine acum din nou pentru a resuscita Cinecitta, având planuri de a construi două noi platouri de circa 10.000 mp. De asemenea, noul proprietar intenţionează să lanseze o campanie de marketing masivă pentru a atrage noi producţii din afara Italiei. 

De asemenea, Institutul Luce-Cinecitta va avea misiunea de a conserva şi promova arhiva istorică, creând un Muzeu al audiovizualului şi cinematografului italian dedicat marilor filme din secolele al 20-lea şi al 21-lea. 

În prezent este în lucru şi un studio digital pentru post-producţie, iar sectorul de divertisment încearcă să atragă turişti cu o serie de expoziţii şi evenimente. 

Resuscitarea Cinecitta a fost făcută posibilă de noua lege italiană a cinematografiei, promovată de ministrul culturii Dario Franceschini. Elogiată drept cea mai importantă lege din industria audiovizualului de decenii, aceasta ar urma să permită injectarea a aproximativ 454 de milioane de dolari în industria locală. 

Cei implicaţi în industria cinematografică din Italia speră că noua lege, în prezent în stadiu de finalizare la guvern, precum şi peisajele atrăgătoare din Italia şi forţa de muncă bine pregătită îi va aduce înapoi pe americani şi alţi producători străini la Roma, care a fost o locaţie cheie de filmare în timpul vârstei de aur a Hollywood-ului, dar a pierdut teren în ultimele decenii în faţa studiourilor mai ieftine din estul Europei şi a celor mai bine dotate din punct de vedere tehnic din Londra.

Sursa: www.agerpres.ro

Subiecte în articol: cinecitta roma
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri