Jurnalul.ro Timp liber Culinar Legume umplute cu grâu (rețetă veche din Bărăgan)

Legume umplute cu grâu (rețetă veche din Bărăgan)

Legume umplute cu grâu - o rețetă din „patria grâului”.  În inima Bărăganului, grâul ține loc de orice altă cereală. Nu-i de mirare, deci, că-n vremurile de demult, câteodată și astăzi, umplutura de sarmale se făcea cu grâu și nu cu orez, cum tot cu grâu erau umplute și legumele, după cum se va vedea în această rețetă culeasă cu vreo două decenii în urmă din Stelnica ialomițeană.

Trecând din bucătărie în cult și din ritual din nou pe masa fieștecăruia, grâul poartă dăltuit, după credința țăranului român, chipul lui Hristos, pe fiecare bob.

Dar să trecem la rețeta zilei: legume umplute cu grâu, ca în Bărăgan.

Legume umplute cu grâu

Ai trebuință de: 4 vinete, 4 dovlecei, 4 roșii, 400 g grâu fiert, o ceapă, doi ardei roșii, un ardei galben, o legătură de mărar, sare, piper, untdelemn; facultativ: smântână.

Vinetele se spală, se taie în două părți egale și se scobesc de miez. La fel se procedează și cu dovleceii. Roșiilor, mai tari, li se taie căpăcelul și li se scoate miezul. Se lasă la scurs un sfert de oră.
Între timp.....................

Citește continuarea AICI și află toate detaliile acestei delicioase RETETE ROMANESTI

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri