Nu există sesiune parlamentară fără moțiune de cenzură. Dacă în urmă cu câteva luni social-democrații și-au dat jos propriul Guvern și l-au schimbat pe Sorin Grindeanu cu Mihai Tudose, liberalii au depus o moțiune de cenzură prin care doresc să îl schimbe pe Mihai Tudose cu Ludovic Orban.
Moțiunea de cenzură a fost citită ieri în plenul reunit al celor două camere, iar anunțul pentru citire a fost făcut cu doar două ore înainte ca plenul comun să aibă loc. Explicația oferită de Raluca Turcan a fost aceea că, atât PSD, cât și ALDE au refuzat să comunice un calendar clar pentru votul moțiunii de cenzură. O altă acuzație este aceea că majoritatea parlamentară a convocat pe repede înainte Biroul Permanent pentru citirea moțiunii de cenzură în plenul reunit al celor două camere.
„Dacă vă veți uita pe stenograme, veți vedea că această instituție e condusă cu cinism de acești doi președinți. Oamenii care sunt în Parlament au fost votați cu bună-credință, nu suntem pe moșia domnilor Dragnea și Tăriceanu”, a tunat Raluca Turcan.
În momentul în care deputatul PNL Dan Vâlceanu a început citirea moţiunii de cenzură, parlamentarii PSD au părăsit sala rând pe rând. Au mai rămas câţiva deputaţi şi senatori ai coaliţiei de guvernare, dar aceştia nu au fost deloc atenţi la ce spunea deputatul Vâlceanu.
Cum arată calculele
Moţiunea liberalilor a fost depusă vineri la Parlament, iar șansele ca ea sa treacă sunt destul de mici. La momentul depunerii, liberalii aveau 148 de semnături, cu 16 mai puține decât ar trebui să fie toți parlamentarii PNL, USR şi PMP la un loc, 164. Pentru ca moțiunea de cenzură să treacă este nevoie de jumătate plus unul din votul total al parlamentarilor, adică 233. Iar în acest moment, dacă ne luăm după semnăturile depuse de liberali și numărul necesar de voturi, înseamnă că PNL mai are nevoie de 85 de voturi pentru a înregistra un succes. Victor Ponta a anunțat deja că nu va vota în favoarea liberalilor. În schimb, parlamentarii Pro România sunt de acord să dărâme Guvernul. Nici UDMR nu susține și nu votează această moțiune, cel puțin acesta a fost anunțul lor prin vocea lui Kelemen Hunor. Parlamentarii Minorităților însă nu și-au făcut publică poziția în această chestiune. Oricum și din orice parte s-ar face numărătoarea, este puțin probabil ca moțiunea de cenzură a PNL să fie votată, în condiţiile în care, dacă s-ar aduna toate voturile Opoziției plus minoritățile, liberalii tot ar mai avea nevoie de 16 voturi. Până acum nimeni din PSD nu ar fi dat vreun semn că susține inițiativa PNL. Între timp, liberalii au anunțat că vor organiza mai multe mitinguri în țară pentru a arăta cât de nociv este actualul Guvern condus de Mihai Tudose.
Ziua votului final nu a fost încă decisă. Până atunci, liberalii ies în stradă ca să arate cât rău face Gu-vernul Tudose României.
Partidul Naţional Liberal a depus vineri moţiunea de cenzură intitulată „PSDragnea, în campanie mumă, la putere ciumă”, demers iniţiat după ce Guvernul Tudose a adoptat ordonanţa de modificare a Codului Fiscal. Liberalii au strâns 148 de semnături.