Jurnalul.ro Ştiri Justitie Liderul AUR, George Simion, anchetat în dosarul semnăturilor false pentru candidatura lui Silvestru Șoșoacă

Liderul AUR, George Simion, anchetat în dosarul semnăturilor false pentru candidatura lui Silvestru Șoșoacă

de Redacția Jurnalul    |   

George Simion, liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), este investigat de procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție pentru presupusa instigare la falsificarea listelor de susținători necesare pentru depunerea candidaturii lui Silvestru Șoșoacă, fostul soț al senatoarei Diana Șoșoacă, la alegerile europarlamentare.

Într-un comunicat de presă, Parchetul a anunțat că ancheta se concentrează pe acțiunile din aprilie 2024, când Simion ar fi solicitat direct și prin intermediari mobilizarea mai multor membri ai formațiunii politice și angajați ai Parlamentului pentru falsificarea câtorva mii de liste de susținători. Conform procurorilor, Simion a cerut mobilizarea urgentă a zeci de persoane la sediul central al partidului pentru a completa listele cu date reale copiate din alte liste anterioare, urmate de falsificarea semnăturilor.

Pe 9 aprilie 2024, aproximativ 50 de persoane s-au adunat la sediul AUR, unii rămânând și peste noapte pentru a continua activitățile. Procurorii susțin că identitatea și activitățile ilicite ale persoanelor implicate au fost conspirate prin inserarea datelor unor persoane reale în liste, dar fără legătură cu demersul, falsificându-le semnăturile. În plus, listele falsificate au fost fotocopiate pentru a atinge pragul de 100.000 de susținători necesar pentru candidatura independentă, potrivit Antena 3 CNN.

În seara zilei de 10 aprilie 2024, activitatea de pregătire a listelor a fost finalizată și transmisă persoanei care urma să-și depună candidatura la Biroul Electoral Central, aceasta fiind acceptată oficial pe 11 aprilie 2024.

„În acest context, în data de 9 aprilie 2024, deputatul în cauză a solicitat, atât direct, cât şi prin intermediul unor persoane de încredere, mobilizarea în regim de urgenţă a câtorva zeci de persoane la sediul central al formaţiunii politice în scopul completării listelor de susţinători necesare depunerii candidaturii independente, prin consemnarea în cuprinsul listelor a datelor reale ale unor cetăţeni, copiate din alte liste de susţinători completate anterior de membrii formaţiunii, demers urmat de falsificarea semnăturilor respectivelor persoane. În acelaşi scop, liderul formaţiunii politice a transmis mesaje vocale pe grupurile de comunicare, iar în situaţiile în care anumite persoane au refuzat să se conformeze, acesta le-a contactat direct punându-le în vedere să se deplaseze la sediul organizaţiei în scopul arătat”, afirmă procurorii.

Ca urmare, în cursul zilei de 9 aprilie, la sediul formaţiunii s-au strâns aproximativ 50 de persoane, unele dintre acestea rămânând şi pe timpul nopţii, activităţile continuând şi pe tot parcursul zilei de 10 aprilie.

”Pentru a-şi conspira identitatea şi activităţile ilicite, persoanele implicate în procesul de falsificare efectivă a listelor au inserat în spaţiile dedicate datelor de identificare ale celor care au întocmit listele, datele unor persoane reale, dar fără legătură cu demersul arătat, cărora le-au falsificat semnăturile. Totodată, în condiţiile în care semnăturile falsificate nu erau suficiente pentru a permite depunerea candidaturii independente, reprezentanţii formaţiunii politice au procedat la fotocopierea listelor falsificate anterior, în vederea atingerii pragului de 100.000 de susţinători.

Ca urmare a activităților descrise, în seara zilei de aprilie 2024, membrii formațiunii politice au finalizat activitatea de pregătire și îndosariere a listelor de semnături, aceasta fiindu-i transmisă persoanei care urma să-și depună candidatura și care s-a deplasat la Biroul Electoral Central, depunându-și candidatura.  În data de 11 aprilie 2024, reprezentanții Biroului Electoral Central au confirmat oficial acceptarea candidaturii”, se arată în comunicatul de presă al Parchetului.Silvestru Șoșoacă a fost audiat miercuri în acest dosar. George Simion a reacționat pe Facebook, acuzând o conspirație menită să scoată AUR din listele electorale: „Atenţie! Vor să scoată AUR din listele electorale. Disperarea sistemului e maximă”.

„A început!!! Zeci de apropiaţi de-ai mei şi membri din echipa de campanie sunt citaţi ca martori pentru azi şi zilele următoare şi puşi să dea declaraţii despre mine!”, a adăugat el, într-un comentariu.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri