Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Lira sterlină se prăbușește la cea mai slabă cotație față de dolar din 1985

Lira sterlină se prăbușește la cea mai slabă cotație față de dolar din 1985

Lira sterlină a scăzut miercuri la cel mai redus nivel față de dolarul american din 1985 încoace, în condițiile în care investitorii au renunțat la activele britanice din cauza perspectivelor economice sumbre și a creșterii dolarului, scrie Reuters.

Lira sterlină a fost puternic afectată de inflația în creștere, de o recesiune iminentă și de temerile că reducerile de taxe și creșterea cheltuielilor publice sub noul guvern ar putea exacerba presiunile asupra prețurilor.

Moneda, care a scăzut cu peste 15% față de dolar în acest an, este, de asemenea, o bătaie de cap pentru Banca Angliei, deoarece crește costul importurilor și poate provoca o inflație mai mare.

Lira sterlină a scăzut până la 1,1407 dolari, cel mai mic nivel din 1985, potrivit datelor Refinitiv. Ulterior a recuperat ceva teren, la 1,1475 dolari.

Lira sterlină a atins un minim istoric de 1,0545 dolari în martie 1985, chiar înainte ca puterile G7 să acționeze pentru a ține în frâu superdolarul din epoca Reagan prin așa-numitul "Acord Plaza".

Inflația galopantă a Marii Britanii ar putea încetini dacă noul prim-ministru Liz Truss va ajuta gospodăriile și firmele să facă față costurilor ridicate ale energiei, dar este prea devreme pentru a spune ce va însemna acest lucru pentru dobânzi, a declarat miercuri economistul șef al BoE, Huw Pill, în fața parlamentarilor.

Față de euro, lira sterlină a scăzut miercuri cu 0,8%, la 86,67, după ce a scăzut la cel mai scăzut nivel de la jumătatea lunii iunie, la aproximativ 86,89 pence.

În general, lira sterlină a rezistat mult mai bine față de euro decât față de dolar. Ea a scăzut cu doar 3% față de moneda unică în acest an.

În august, lira sterlină a avut cea mai proastă lună față de dolar de la referendumul pentru Brexit din 2016. Unele obligațiuni guvernamentale britanice au înregistrat cea mai mare scădere a prețurilor lor din ultimele decenii.

O mare parte din turbulențele de pe piață se datorează unei inflații în creștere, cea mai mare dintre economiile din Grupul celor șapte.

 

 

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: lira sterlina
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri