Jurnalul.ro Ştiri Externe Live TEXT Război în Ucraina, ziua 156. Kievul nu renunță la contraofensiva în Herson

Live TEXT Război în Ucraina, ziua 156. Kievul nu renunță la contraofensiva în Herson

Vineri, 29 iulie 2022, este cea de-a 156-a zi de război în Ucraina.

Update Forțele ruse au lovit o stație de autobuz din regiunea Nikolaev. Circa 5 persoane au murit și alte 7 sunt rănite, transmite șeful adminitrației militare regionale, citat de AFP.

"Au bombardat lângă o staţie de transport în comun. 12 persoane sunt la sol", a transmis Vitali Kim pe Telegram, acuzând armata rusă de "bombardarea oraşului în timpul zilei când toată lumea se ocupă de treburile sale".

Forțele ruse au lansat rachete cu muniție cu fragmentație în Nkolaev, potrivit primarului orașului, Oleksandr Senkevici.

"Au sosit bombe cu fragmentaţie în unul din cartierele din Nikolaev. Sunt răniţi. Ambulanţele au pornit spre locul respectiv", a spus acesta.

Totodată, 8 persoane au fost ucise și alte 19 rănite în ultimele 24 de ore în regiunea Doneţk, transmite președinția ucraineană.

La Harkov cel puţin o persoană a fost ucisă şi alte 7 rănite.

Guvernatorul regiunii Lugansk, Serghii Gaidai, au respins 6 atacuri rusești. 

"Grupuri de recunoaştere inamice au încercat să găsească puncte slabe în apărarea noastră. Ele au atacat din diferite părţi şi au recurs la aviaţie de mai multe ori", a anunțat acesta pe Telegram.

Forțele ucrainene au distrus o staţie la Brîlovka, localitate aflată la 45 km sud-est de regiunea ocupată Herson, pentru a împiedica aprovizionarea armatei ruse, a declarat pe Facebook deputatul local Serghei Hlan.

Autorităţile ucrainene au raportat noi atacuri și la periferia capitalei Kiev, iar luptele intense continuă în regiunea Doneţk.

Un atac cu rachete împotriva unui obiectiv militar în apropierea Kievului s-a soldat cu 15 răniţi, aspune Oleksii Kuleba.

Peste 10 atacuri cu rachete au fost înregistrate şi în regiunea Cernihiv, la nord-est de Kiev, dintre care unul a avariat grav o clădire guvernamentală.

La Herson, forțele ucrainene au lansat 6 atacuri împotriva poziţiilor inamice.

De cealaltă parte, Ministerul rus al Apărării informează că tiruri trase dintr-un sistem de artilerie HIMARS au lovit o închisoare din regiunea Donbas, provocând moartea a 40 de prizonieri de război ucraineni și rănirea altor 75. 

Kievul nu renunță la contraofensiva în Herson

Nici armata ucraineană nu renunță la atacuri în această perioadă. Joi după-amiaza, reprezentanții militari ai Kievului au transmis că au fost eliberate trei sate din regiunea Herson.

Oleksii Hromov, reprezentant al principalelor operațiuni militare ale Statului Major, a precizat că trupele ucrainene au eliberat localitățile Ivanivka, Lozove și Andriivka în ultimele săptămâni.

Reamintim că miercuri, 27 iulie, trupele rusești de ocupație din regiunea Herson din sudul Ucrainei au fost puse în dificultate, după ce artileria ucraineană cu rază lungă de acțiune a lovit un pod esențial din regiune.

Subiecte în articol: Ucraina
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri