Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Livrările de petrol din Rusia prin Ucraina au fost suspendate. Mai multe state UE afectate

Livrările de petrol din Rusia prin Ucraina au fost suspendate. Mai multe state UE afectate

Livrările de petrol din Rusia prin Ucraina spre blocul comunitar au fost suspendate de către Kiev din 4 august 2022, scrie Reuters.

Este vorba despre grupul rus Transneft care nu a putut plăti către Ucraina drepturile de tranzitare din cauza sancțiunilor occidentale. 

Societatea a explicat faptul că a efectuat plata drepturilor de tranzit pentru luna august către operatorul ucrainean Ukrtransnafta în data de 22 iulie 2022, însă banii au fost returnaţi în data de 28 iulie întrucât nu a putut fi procesată. Gazprombank nu poate realiza tranzacțiile din cauza restricțiilor UE, impuse în urma invaziei ruse în Ucraina.

Ca efect, compania ucraineană UkrTransNafta "a încetat să mai furnizeze servicii de transport de petrol via teritoriul ucrainean, începând cu data de 4 august", a anunțat Transneft.

Livrările de petrol printr-o parte a oleoductului Drujba trebuiau să ajungă în trei țări UE, respectiv Ungaria, Slovacia şi Cehia. Rusia furnizează circa 250.000 de barili pe zi acestor țări..

Livrările către Polonia și Germania nu sunt însă afectate pentru că se realizează printr-o altă parte a oleoductului, care tranzitează Belarus.

MOL și Unipetrol din Ungaria și Unipetrol, controlată de PKN Orlen, sunt principalii cumpărători de petrol prin această rută, în timp ce Lukoil, Rosneft și Tatneft din Rusia sunt principalii furnizori de petrol.

Rusia a redus deja fluxurile de gaze către mai mulți membri ai UE, invocând probleme legate de întreținerea turbinelor la conducta Nord Stream 1, precum și sancțiuni împotriva unor cumpărători pe care Moscova îi descrie ca fiind "neprietenoși".

Subiecte în articol: Rusia ue petrol
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri