Jurnalul.ro Timp liber Calatorii Atenție unde călătoriți. Care este locul cu cei mai mulți hoți de buzunare din Europa

Atenție unde călătoriți. Care este locul cu cei mai mulți hoți de buzunare din Europa

de Anastasia Paul    |   

Înainte de a pleca în vacanță pe continentul european, este posibil să citești sau să auzi despre prevalența hoților de buzunare. Se poate întâmpla oriunde, desigur, dar se pare că o țară este mai periculoasă decât restul.

Într-un studiu publicat în iulie 2023, site-ul web de comparație a asigurărilor QuoteZone.co.uk a analizat recenziile turiștilor britanici pentru primele 5 destinații turistice din statele europene populare. Astfel că Italia a avut cel mai mare număr de rapoarte de hoți de buzunare.

Studiul a analizat recenzii ale Duomo di Milano din Milano și Galeria Uffizi din Florența, precum și ale atracții emblematice, precum Fontana Trevi, Colosseum și Pantheon din Roma. Deși acest studiu cuprinde doar recenzii ale turiștilor britanici, este posibil să eziți să mai vizitezi aceste locuri incredibile dar nu trebuie să te oprească să le vezi și să întâlnești localnici minunați din cele mai bune orașe ale Italiei. 

Scenarii de hoți de buzunare de care trebuie să fii conștient în Italia

Italia este o destinație turistică populară, așa că aceste atracții pot fi aglomerate. Într-un milion de recenzii britanice ale acestor site-uri italiene, studiul realizat de QuoteZone.co.uk a găsit 478 de mențiuni despre hoți de buzunare. A doua țară pe listă este Franța, cu 251 de mențiuni.

Citiți și Clienţii băncilor sunt invitaţi să acorde atenţie sporită mesajelor antifraudă

Totuși, să bagi o mână în geantă nu este singurul mod în care hoții de buzunare acționează - iar în Italia, tacticile sunt inteligente.

Un turist care a vizitat Florența în 2017 și a povestit evenimentul la care a fost martor. "Știi ce fac hoții? Ei fac echipă cu o tânără fată frumoasă care merge frecvent pe pod și poartă o cămașă albă subțire și fără sutien. Toți bărbații se întorc și se uită, și între timp hoții de buzunare acționează".

O altă persoană și-a împărtășit experiența din Milano: „Unii adolescenți s-au comportat ca și cum ar fi vrut să-mi jefuiască mama, așa că atenția mea a fost asupra ei (eram într-un tren), dar asta a fost o distragere a atenției pentru a mă fura pe mine."

Site-ul oficial al Poliziei di Stato – Poliția Națională Italiană – afirmă că hoții de buzunare merg de obicei cu mopede, motociclete sau mașini.

„Există un număr din ce în ce mai mare de hoți care acționează cu unul sau mai mulți complici într-o mașină: se îndreaptă spre victime și le smulg plasele din mâini”, avertizează poliția. Cu toate acestea, unii acționează și pe jos, așa că este important să fii vigilent.

Cum să nu devii victima hoților de buzunare din Italia

Deși este important să cunoști  tipurile de scheme pe care hoți de buzunare le pot folosi, a ști cum să te protejezi pe tine și bunurile tale este important.

„Îmi port întotdeauna geanta la mine, nu o las niciodată pe scaun sau atârnată de pe un scaun în afara razei vizuale și sunt puțin mai atent dacă sunt într-o zonă aglomerată”, explică jurnalista de călătorie din Roma, Maria Pasquale, pentru The Washington Post.

Citiți și 10 cele mai puternice armate din lume. Pe ce loc se află România

Acest sfat este distribuit și pe site-ul web al Poliției Naționale Italiane, alături de mențiunea de a nu purta la tine documentele de călătorie, mulți bani sau bijuterii.

Bijuteriile scumpe atrag, de asemenea, atenția hoților, așa că, dacă sunt strălucitoare, lasă-le acasă.

„Amintiți-vă că furtul de bijuterii pot provoca răni fizice grave”, notează site-ul Poliției Naționale Italiene. Dacă observi că cineva zăbovește prea mult în jurul tău „ai grijă”, avertizează poliția italiană.Și, bineînțeles, nu-ți fie teamă să abordezi oficialii locali dacă simți că tu sau bunurile tale sunteți în pericol, potrivit islands.com.

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri