Jurnalul.ro Ştiri Social Locuri de joacă incluzive pentru copiii speciali

Locuri de joacă incluzive pentru copiii speciali

de L. Budin    |   

De când cu criza sanitară, mai toţi părinţii se plâng că nu au unde să-şi scoată copiii afară, la distracţie. Există însă familii pentru care şi obişnuitele locuri de joacă sunt un lux inaccesibil – anume, cele cu copii cu dizabilităţi. Mai multe asociaţii din Sectorul 2 al Capitalei au înaintat o petiţie autorităţilor locale, cerând locuri de joacă incluzive, care să poată fi folosite şi de prichindeii cu nevoi speciale. 

În marile oraşe ale Europei există locuri de joacă cu echipamente accesibile tuturor copiilor, inclusiv celor cu diferite forme de dizabilitate. Adnana Cotolea, mama Rebecăi, a stat un timp în Germania, pentru ca fetiţa ei, cu probleme grave fizice şi cognitive, să poată urma un tratament. Acolo, a văzut că există părculeţe în care se pot da în leagăn şi micuţii imobilizaţi într-un fotoliu rulant. Când s-a întors în ţară, a fost şocată să constate că Bucureştiul nu avea nici măcar un singur astfel de spaţiu în aer liber. 

 

Distracţie şi terapie

Tobogane late, pe care se poate da un părinte cu copilul în braţe, alei senzoriale, leagăne adaptate, securizate, care pot fi folosite şi de cei care sunt în cărucior sau într-un scaun cu rotile... Toate acestea ar putea fi incluse într-un loc de joacă obişnuit. Nu sunt doar un mijloc de distracţie, ci au şi rol terapeutic: stimulează motricitatea, echilibrul, abilităţile sociale şi emoţionale. 

„E foarte important ca aceste locuri de joacă şi echipamentele lor să fie semnalizate corespunzător, pentru a prioritiza accesul celor cu dizabilităţi şi pentru a-i face şi pe ceilalţi să conştientizeze că aceşti copii există”, punctează Adnana Cotolea. 

 

Proiect-pilot

Petiţia a fost trimisă autorităţilor locale la începutul acestui an, iar răspunsul a fost neaşteptat de prompt, spune Adnana. După o întâlnire la Primăria Sectorului 2, petiţionarii – reprezentanţi ai asociaţiei Rebeca Faith-Hope-Love, Supereroi printre noi, asociaţia Proacta Edu – au primit asigurări că se va înfiinţa un loc de joacă incluziv în Parcul Tei. Va fi un proiect-pilot şi vor fi consultaţi şi părinţii. Printre ei, Adela Antoniu, cea care a proiectat Joyplace, primul loc de joacă interior din România adaptat micuţilor speciali.„Suntem conştienţi că părculeţe de acest gen nu vor apărea peste noapte în Capitală, dar e un început bun”, spune Adnana. 

 

Toată lumea câştigă

„Incluziunea permite tuturor copiilor, indiferent de abilităţi şi vârste, să se joace împreună”, spune Adnana Cotolea, vicepreşedinte al asociaţiei Rebeca Faith-Hope-Love. „Copiii care pot coopera şi se pot juca cu copii speciali vor fi mai pregătiţi pentru o lume şi un loc de muncă diversificate, când vor fi adulţi”. 

 

 

Petiţia a fost susţinută şi de Adela Antoniu, mamă de copil special, precum şi de Asociaţia Umanitară Marta Maria şi Joyplace.

 

 

În afară de Parcul Tei, va mai fi dotat cu echipamente adaptate şi alei senzoriale şi Parcul Plumbuita. 


 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri