Jurnalul.ro Ştiri Observator 20.000 de locuri de muncă la stat, în 2024, 5.000 numai în luna august

20.000 de locuri de muncă la stat, în 2024, 5.000 numai în luna august

de Redacția Jurnalul    |   

Sectorul public din România a înregistrat o explozie a locurilor de muncă în 2024, cu aproape 20.000 de locuri de muncă scoase pe piață de la începutul anului. Luna august a marcat un record, cu 5.000 de posturi disponibile, dublu față de oricare altă lună din acest an.

De la începutul acestui an, au fost scoase 20.000 de locuri de muncă la stat, numai în luna august fiind scoase la bătaie 5.000, un record pentru 2024.

Conform eJobs, cel mai mare angajator din sectorul public a fost sistemul de sănătate, care a oferit aproape 7.500 de locuri de muncă în spitale, clinici, sanatorii și direcții de sănătate.

Pe locul al doilea se situează instituțiile din educație, cu 5.300 de posturi disponibile.

Guvernul ocupă locul al treilea în acest clasament, cu 5.000 de locuri de muncă.

„Primele șapte luni ale anului au fost sub nivelul anului trecut, în termeni de volum al angajărilor. Totuși, luna august a marcat o schimbare de direcție, doar în această perioadă fiind postate un sfert din numărul total de joburi aferente lunilor anterioare. Pare că și septembrie va urma aceeași tendință, cu peste 200 de poziții deschise în doar două zile. Dacă această tendință se menține, 2024 se va încheia cu un nivel mai ridicat al angajărilor decât în 2023. Acest lucru nu este surprinzător, având în vedere că anul acesta avem patru rânduri de alegeri electorale, o premieră care va influența cu siguranță evoluția numărului de angajați din sectorul public”, a declarat Bogdan Badea, CEO al companiei menționate.

Capitala domină clasamentul național al angajărilor în sectorul public, cu 3.500 de locuri de muncă deschise, urmată de Cluj cu 1.200 de posturi, Timiș cu puțin peste 900 și Iași cu aproape 900 de joburi disponibile.

Cele mai puține angajări s-au înregistrat în județele Giurgiu (142 de locuri de muncă) și Caraș-Severin (149 de locuri de muncă), iar sub 200 de poziții au fost deschise în Covasna și Olt.

„Mai mult de jumătate dintre locurile de muncă disponibile s-au adresat candidaților din segmentul white collar, adică celor cu studii superioare. Aproape 9.000 de posturi au fost destinate candidaților din segmentul blue collar (fără studii superioare) și grey collar, aceste ocupații combinând atât aspecte ale muncii de birou, cât și muncii fizice”, a adăugat Bogdan Badea.

Aproape 90% dintre contracte sunt pe perioadă nelimitată, iar numărul contractelor temporare este de aproximativ 2.000.

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: locuri de munca stat
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri