Transformarea creditelor din franci elveţieni în lei la cursul de la data acordării împrumutului nu va intra în vigoare înainte ca magistraţii Curţii Constituţionale să verifice dacă legea respectă sau nu Constituţia.
Guvernul a contestat la CCR, luni seară, legea adoptată de Parlament referitor la conversia creditelor. Potrivit unor surse oficiale, Guvernul susține elementele și cazurile sociale, dar consideră că legea, în forma adoptată de Parlament, depășește acest cadru.
“Atacarea legii înainte de promulgare poate scurta cu luni bune de zile termenul efectivităţii legii, căci, după pronunţarea soluţiei de constituţionalitate, preşedintele nu mai poate evita promulgarea, iar bancherii nu mai pot ataca ulterior legea la CCR” avocat Gheorghe Piperea
Consiliul Patronatelor Bancare a solicitat, încă din ziua în care legea a trecut de Parlament, autorităţilor în drept de a sesiza Curtea Constituţională să uzeze de aceste prerogative. Totuşi, avocatul Gheorghe Piperea consideră că tot răul este spre bine şi îndeamnă împrumutaţii în franci elveţieni să nu dispere. El spune că oricum bancherii s-ar fi opus din răsputeri şi ar fi atacat în instanţă legea după intrarea sa în vigoare, ca şi în cazul dării în plată, ţinând pe loc pe toată lumea cu sute sau mii de excepţii de neconstituţionalitate generatoare de dosare suspendate. (D. Ivan)