Cei doi înalți oficiali au evidențiat cooperarea excelentă dintre România și SUA, în plan bilateral, regional și transatlantic și au subliniat potențialul deosebit al Parteneriatului Strategic dintre România și SUA de a contribui la securitatea, reziliența și prosperitatea regiunii Mării Negre.
Șefii diplomațiilor română și americană au discutat despre cele mai recente evoluții din Marea Neagră, inclusiv cu privire la efectele deciziei Federației Ruse de a suspenda participarea în cadrul Inițiativei privind exportul de cereale prin Marea Neagră.
„Ministrul afacerilor externe român și secretarul de stat al SUA au condamnat atacurile recente ale Federației Ruse asupra civililor și asupra infrastructurii fluviale și maritime, precum și modul cinic în care Federația Rusă afectează securitatea alimentară globală. Ca urmare, au agreat menținerea unei coordonări strânse, în plan bilateral și euroatlantic, precum și cu partenerii like-minded, în vederea continuării sprijinului solid pentru Ucraina pe termen lung, inclusiv în ceea ce privește exportul produselor agricole. Totodată, ministrul de externe Luminița Odobescu a prezentat măsurile deja adoptate de România, precum și măsurile avute în vedere pe termen scurt și mediu pentru a sprijini capacitatea de tranzit pentru produsele agricole din Ucraina. De asemenea, oficialul român a pledat pentru continuarea unui sprijin consistent pentru consolidarea rezilienței R. Moldova”, a informat Ministerul Afacerilor Externe al României.
În cadrul discuțiilor, ministrul Luminița Odobescu a informat asupra deciziei României de a se alătura Declarației G7 în sprijinul Ucrainei prezentată în marja Summit-ului NATO de la Vilnius.
Ministrul afacerilor externe al României a reiterat importanța acordată de țara noastră accederii în programul Visa Waiver, omologul american reiterând angajamentul SUA de sprijin în vederea atingerii acestui obiectiv comun.
(sursa: Mediafax)