Ani de zile, Germania și-a dorit o Franță mai puternică drept partener la conducerea Europei și, după toate aparențele, s-a trezit cu mult mai mult decât și-a imaginat vreodată, de când noul președinte francez, Emmanuel Macron, s-a instalat la Palatul Élysée. În cele numai două luni de la venirea lui Macron, polul european de putere pare să se fi deplasat spectaculos dinspre Berlin spre Paris.
La doar 39 de ani, cel mai tânăr președinte al Franței l-a întâmpinat dezinvolt, săptămâna trecută, pe cel mai puternic om al planetei, Donald Trump, la o cină organizată la Turnul Eiffel, cu ocazia Zilei Naționale a Franței. Zâmbetele largi și strângerile prietenoase de mână dintre cei doi contrastează puternic cu relația „mohorâtă” dintre cancelarul german, Angela Merkel, și același lider de la Casa Albă, remarcă AFP. De altfel, imaginea definitorie a stării de spirit dintre Berlin și Washington rămâne aparentul refuz al lui Trump de a da mâna cu Merkel, în timpul primei vizite a cancelarului german în SUA, după învestirea la Casa Albă a noului președinte american. În pofida încercărilor lui Trump de a cosmetiza relațiile bilaterale, tensiunile germano-americane au putut fi simțite și la recenta reuniune G20, de la Hamburg, prezidată de Angela Merkel. Între timp, Macron și-a extins sfera contactelor și spre estul continentului. La doar câteva zile după ce a devenit președinte, Macron era gazda liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, la Versailles. „Franța s-a reîntors în joc. A apărut o reechilibrare a relației cu Germania, care era absolut necesară”, a declarat, pentru AFP, Jean-Dominique Giulani, expert al fundației Robert Schuman, un prestigios grup de reflecție pe probleme europene. Până recent, Angela Merkel era considerată singurul lider politic european de anvergură. După șocurile provocate de „Brexit” și victoria neșteptată a lui Trump la Casa Albă, presa europeană a încoronat-o pe Merkel drept „liderul lumii libere”, în condițiile în care Franța – cel de-al doilea motor tradițional al Uniunii Europene- era lovită de criza economică, iar Palatului Élysée era ocupat de nepopularul președinte Francois Hollande.
Noul lider al lumii libere?
Alegerea în fruntea Franței a lui Emmanuel Macron, partizan declarat al Uniunii Europene, a reaprins rapid speranțele relansării tandemului franco-german, într-un moment în care blocul comunitar era amenințat de ieșirea-surpriză a Marii Britanii. Ulterior, carisma și puternica personalitate a lui Macron, precum și ofensiva diplomatică agresivă făcută de acesta în numai două luni pentru promovarea intereselor Franței i-au determinat pe comentatorii politici să se întrebe dacă nu cumva noul lider de la Paris preferă să preia conducerea UE de unul singur. În timp ce Merkel este implicată total în alegerile parlamentare din septembrie -unde încearcă să obțină al patrulea mandat de cancelar-, iar criticile la adresa lui Trump îi pot aduce puncte electorale importante, Macron pare să facă tot posibilul pentru a deveni negociatorul-șef al Europei în relația cu SUA și Rusia. Deocamdată, relațiile dintre Merkel și Macron sunt destul de amicale, însă ultimele evoluții diplomatice europene și transatlantice anunță tensiuni interne la vârf în UE.
„Macron vrea să folosească vizita lui Trump la Paris pentru a-l flata pe președintele american și a-și face un nume în calitate de lider al Europei”. „Der Spiegel”