Jurnalul.ro Ştiri Justitie Magistrați mai presus de lege

Magistrați mai presus de lege

de Dan Constantin    |   

Mariana Rarinca a stat nevinovată şase luni în arest. Era reclamată de Livia Stanciu, președinta Înaltei Curți de Casație și Justiție, pentru o pricină minoră - bani pe care prima magistrată a țării îi datora.

Decebal Traian Remeș a fost băgat în pușcărie ani buni pentru o mită inventată - dosarul Caltaboșul - , după o telejudecată aranjată prin fals la televiziunea publică. DNA și Rodica Culcer plătesc minime despăgubiri fostului ministru.

Primarul Gutău este scos din postul ales de locuitorii din Râmnicu Vâlcea, condamnat la ÎCCJ de completul Liviei Stanciu. Sentința este anulată la CEDO, după ce Gutău face ani de pușcărie.

Căpitanul SRI Constantin Bucur este condamnat după ce denunță acțiuni de poliție politică - interceptări ilegale. A luptat 19 ani până să obțină achitarea, via Strasbourg. Inima nu i-a mai rezistat până să obțină despăgubiri pentru cariera și viața distruse.

Daniele Tarău este ținută în penitenciar după un proces strâmb; obține revizuirea sentinței și achitarea, pe baza deciziei CEDO. A început demersurile pentru despăgubiri din partea statului din poziția de doctor în drept.

Sunt doar câteva exemple notorii de erori judiciare în lanț pentru care magistrații nu sunt făcuți răspunzători, ba chiar sunt promovați și reconfirmați în înalte demnități. În deceniul de integrare europeană, România a devenit campioana țărilor din UE potrivit statisticii condamnărilor la CEDO. Represiune nedreaptă, proces neechitabil, lipsa apărării, eliminarea probelor apărării, detenții abuzive, condiții inumane de detenție sunt doar câteva dintre cauzele pentru care statul român plătește zeci de milioane de euro despăgubiri. În nicio situație, statul, prin Ministerul Finanțelor, nu s-a îndreptat în regresie pentru recuperarea sumelor de la magistrații care au dat sentințele dovedite nedrepte, care au produs suferințe enorme, pagube materiale și morale prin erori judiciare sau rea-credință. Modificarea Legii 303/2004 și a pachetului de legi ale Justiției poate aduce răspunderea procurorilor și judecătorilor aflați acum mai presus de lege. Ar fi o măsură europeană, menită să corecteze imunități nejustificate.

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri