Jurnalul.ro Ştiri Locale Mai multe persoane din Sălaj au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară, după ce au fost la un botez

Mai multe persoane din Sălaj au ajuns la spital cu toxiinfecţie alimentară, după ce au fost la un botez

13 persoane au ajuns la Spitalul Judeţean de Urgenţă din Zalău cu simptome de toxiinfecţie alimentară după ce au participat, duminică, la un botez în localitatea Lemniu, autorităţile sanitar-veterinare decizând, joi, suspendarea activităţii firmei care a servit alimentele la acest eveniment. 

Directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Sălaj, Ligia Marincaş, a precizat joi,  că primele 12 persoane cu simptome precum vărsături, scaune diareice, febră, dureri abdominale au ajuns la spital marţi, ultima fiind internată joi. 

"Colegii mei de la supraveghere au fost marţi la secţia de Boli Infecţioase. Iniţial, au ajuns la Spitalul Judeţean 12 persoane, din care miercuri la prânz mai erau internate cinci, iar azi s-a mai internat o persoană. Evoluţia lor este una bună, fără probleme şi fără să fie afectată grav starea de sănătate. Pacienţii au avut vărsături, scaune diareice, febră, dureri abdominale", a declarat Ligia Marincaş. 

Potrivit acesteia, după simptomatologia clinică şi experienţa clinicienilor, poate fi vorba de o infecţie bacteriană cu Salmonella, infecţie ce poate apărea şi din manipularea alimentelor, chiar dacă preparatele sunt necontaminate, mai ales că a fost vorba de alimente care nu prezintă risc ridicat de toxiinfecţie alimentară. 

Directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj, Mircea Martin, a afirmat joi, într-o conferinţă de presă, că deşi nu poate fi acuzată de producerea toxiinfecţiei alimentare, firma care a furnizat alimentele a fost amendată şi i s-a supendat activitatea. Acesta a adăugat că există persoane şi din alte judeţe care au participat la botez şi prezintă probleme medicale. 

"În Letca s-a făcut manifestarea şi practic marţi DSP-ul a fost anunţat că există oameni care nu s-au simţit bine, atât în judeţul Sălaj, cât şi în judeţul Cluj. A fost un eveniment, un botez, la care au venit oameni din mai multe zone, masa fiind organizată de un restaurant din Lemniu, în sistem de catering. DSVSA a recoltat probe din alimentele pe care le-am găsit după zile. Am găsit puţine alimente. Aşteptăm rezultatul acestor probe. Deocamdată nu ne putem pronunţa, pentru că trebuie să existe o corelaţie între omul bolnav, respectiv cauza bolii. Dacă vom vedea că această cauză este un germen care provine din aliment, de abia atunci o să putem vorbi 100% de toxinfecţie alimentară", a spus Mircea Martin. 

El a mai afirmat că, pentru neregulile constatate, a fost aplicată o sancţiune de 2.000 de lei reprezentanţilor restaurantului care a organizat evenimentul şi, totodată, până la clarificarea situaţiei, joi a fost emisă ordonanţa de suspendare a activităţii. 

"Nu aruncăm cu piatra în nimeni, până nu vedem cauza. Dar, ca atare, pentru a nu exista niciun fel de risc în ceea ce priveşte consumul în continuare de alimente, până nu se elimină suspiciunea, am dispus astăzi suspendarea activităţii până la clarificare. Ei aveau voie să facă catering, dar în cantitate mult mai mică şi doar în unitatea lor. Ei nu erau autorizaţi pentru catering la distanţă", a conchis Martin. AGERPRES

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri