Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Majoritatea românilor au acces la internet de acasă

Majoritatea românilor au acces la internet de acasă

Peste trei sferturi dintre gospodăriile din România, respectiv 75,7%, au acces la reţeaua de internet de acasă în 2019, în creştere cu 3,3 puncte procentuale faţă de anul anterior, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS). Circa 61,8% din gospodăriile care au acces la reţeaua de internet de acasă sunt localizate în mediul urban.

Conectarea la internet este mai răspândită în cadrul gospodăriilor din regiunea Bucureşti-Ilfov (aproape 6 din 7 gospodării au acces la internet de acasă), urmată de regiunile Vest şi Nord-Vest. Cele mai mici ponderi sunt înregistrate de regiunile Nord-Est (70,6%) şi Sud-Muntenia (70,9%).

Tipurile de conexiune folosite la accesarea internetului de acasă sunt în proporţie de 78,4% conexiunile broadband fixe (conexiunile de bandă largă fixe), urmate de conexiunile broadband mobile (64,2%) şi de conexiunile narrowband (9,7%).

Din totalul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 16 şi 74 ani, proporţia celor care au folosit vreodată internetul a fost de 82,3%, din care 89,4% în ultimele 3 luni. Dintre utilizatorii curenţi, 77% folosesc internetul cu frecvenţă zilnică sau aproape zilnică, în creştere cu 1,5 puncte procentuale faţă de anul anterior (77% faţă de 75,5%).

Pe regiuni de dezvoltare, ponderea persoanelor care au utilizat vreodată internetul a fost de 91,7% în regiunea Vest care constituie cel mai ridicat procent din ţară, urmată de regiunile Bucureşti - Ilfov (90,4%) şi Nord - Vest (86,9%). La polul opus se află regiunile Sud-Muntenia (77,3%) şi Sud-Est (75,2%).

Proporţia bărbaţilor care folosesc sau au folosit vreodată internetul este puţin mai mare decât cea a femeilor: 83,6% faţă de 81,1%, diferenţa fiind de 2,5 puncte procentuale, în creştere faţă de anul anterior când se înregistra o diferenţă de 1,8 puncte procentuale.

Ponderile persoanelor care utilizează internetul descresc odată cu înaintarea în vârstă. Astfel, cei care utilizează internetul din grupa de vârstă 16-34 ani a fost de 95,9%, în timp ce proporția pentru grupa de vârstă cuprinsă între 55 şi 74 ani este de 59,9%.

AGERPRES

Subiecte în articol: internet
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri