Jurnalul.ro Ştiri Observator Simona Bucura-Oprescu: Mamele vulnerabile pot solicita tichete în valoare de 2.000 de lei

Simona Bucura-Oprescu: Mamele vulnerabile pot solicita tichete în valoare de 2.000 de lei

de Redacția Jurnalul    |   

Ministrul Muncii Simona Bucura-Oprescu anunță că mamele vulnerabile pot solicita tichete în valoare de 2.000 de lei, după ce ordinul care prevede acest sprijin a fost publicat în Monitorul Oficial.

Ministrul Muncii a anunțat miercuri că procedura de distribuire a tichetelor sociale pe suport electronic pentru mamele cu nou-născuți defavorizate, precum și mecanismul de implementare aferent, prevăzute în Ordinul comun al miniștrilor Muncii și Solidarității Sociale, respectiv Investițiilor și Proiectelor Europene și al Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, devin aplicabile odată cu publicarea în Monitorul Oficial nr. 763 din 5 august 2024.

Astfel, femeile care fac parte dintr-o categorie vulnerabilă și care au născut începând cu data de 12 aprilie 2024 pot beneficia de tichete sociale în valoare de 2.000 de lei care pot fi folosite pentru cumpărarea de produse destinate îngrijirii nou-născutului.

Programul se desfășoară timp patru ani, iar tichetul se acordă o singură dată pentru fiecare nou-născut.

Pot beneficia de acest tip de sprijin mamele beneficiare ale venitului minim de incluziune, mamele cu dizabilități, mamele în situații critice (calamități, violență domestică etc.), mamele fără acte de identitate, mamele minore și mamele cetățeni străini sau apatrizi din zone de conflict.

„Programul este finanțat prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2021-2027 și are un buget total de de 119.239.200 de lei (24 milioane euro). Sprijinul are drept scop achiziționarea de către părinți a unor produse specifice necesare îngrijirii nou-născutului (scutece, produse pentru toaleta nou-născutului, articole de vestimentaţie pentru nou-născut, articole sanitare şi medicale pentru cuplul mamă–nou-născut). Listele cu beneficiari sunt centralizate de Agenția pentru Plăți și Inspecție Socială, prin agențiile județene, și transmise de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene pentru efectuarea plății.”, a declarat ministrul Simona Bucura Oprescu.

Tichetele sunt distribuite de autoritățile locale, cu un termen de 90 de zile pentru ridicarea acestora.

„În situaţia în care copilul este lipsit, temporar sau permanent, de ocrotirea mamei în primele 3 luni de la naşterea copilului, tichetul social pe suport electronic poate fi acordat reprezentantului legal care poate fi tatăl copilului sau altă persoană desemnată, în condițiile legii, să fie reprezentant legal al copilului”, arată Ministerul Muncii.

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: mame vulnerabile tichete sociale
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri