Jurnalul.ro Ştiri Externe Fenomenele meteorologice și conflictele internaționale scumpesc energia în Marea Britanie

Fenomenele meteorologice și conflictele internaționale scumpesc energia în Marea Britanie

de Redacția Jurnalul    |   

Prețul energiei va fi mai mare cu 10% în Marea Britanie, de la 1 octombrie, ca urmare a evenimentelor meteorologice extreme și a conflictelor internaționale, relatează Reuters.

Ofgem, autoritatea britanică de reglementare a energiei, a anunțat vineri o creștere de 10% a facturile de energie ale gospodăriilor, începând cu 1 octombrie, informează Reuters.

Astfel, plafonul anual va ajunge la 1.717 lire sterline. Această creștere este atribuită evenimentelor meteorologice severe și conflictelor internaționale, cum ar fi războiul din Ucraina.

Jonathan Brearley, CEO-ul Ofgem, a explicat că „această creștere a prețurilor este determinată de dependența noastră de o piață globală a gazelor foarte volatilă, influențată prea ușor de evenimente internaționale neprevăzute și de acțiunile statelor agresive”.

Ofgem a recunoscut că această majorare va fi extrem de dificilă pentru multe gospodării, fiind un pic mai mare decât previziunile analiștilor.

Conform consultanței energetice Cornwall Insight, plafonul era așteptat să crească cu 9% din cauza prețurilor în creștere ale gazului și energiei electrice pe piețele en-gros, care și-au revenit în ultimele luni.

Deși prețurile s-au stabilizat într-o oarecare măsură față de anii anteriori, piața nu și-a revenit complet din criza energetică și din impactul invaziei Rusiei în Ucraina.

Secretarul pentru Energie, Ed Miliband, a declarat că această creștere este rezultatul direct al unei „politici energetice eșuate” pe care guvernul Laburist a moștenit-o de la Partidul Conservator.
Miliband a subliniat că politica a lăsat țara „la mila piețelor internaționale de gaze controlate de dictatori”.

Cornwall Insight a sugerat, la rândul său, că ar trebui implementate măsuri pentru a proteja persoanele vulnerabile de creșterile facturilor la energie și că, pe termen lung, este necesară o tranziție către energie durabilă și generată local pentru a reduce vulnerabilitatea Marii Britanii la șocurile internaționale.

În prezent, factura medie a atins un nivel record de 4.279 lire sterline în ianuarie 2023.

Deși nu se așteaptă revenirea la prețurile extrem de ridicate din anii anteriori, se estimează că facturile nu vor reveni niciodată la nivelul considerat normal înainte de criză.

Simon Francis, coordonator al End Fuel Poverty Coalition, a menționat că facturile de energie vor rămâne cu 65% mai mari decât înainte de criză.

(sursa: Mediafax)

 

Subiecte în articol: Marea Britanie energie prețuri
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri