Jurnalul.ro Ştiri Externe Marea Britanie se pregătește să reducă numărul solicitanților de azil

Marea Britanie se pregătește să reducă numărul solicitanților de azil

de Redacția Jurnalul    |   

O scrisoare divulgată de Ministerul de Interne arată că cererile de azil vor fi invalidate dacă solicitanții - unii dintre ei vorbind puțin sau deloc limba engleză - nu reușesc să completeze formularul în termenul stabilit, relatează Sky News.

Rishi Sunak pare a fi pregătit să lanseze în zilele următoare o acțiune majoră de reducere a numărului de solicitanți de azil, prin invalidarea cererilor dacă aceștia nu trimit un nou chestionar în termen de 20 de zile lucrătoare, potrivit Sky News.

O scrisoare divulgată de Home Office arată că solicitanții de azil, care adesea vorbesc puțin sau deloc limba engleză și au acces limitat la ajutor, trebuie să completeze formularul de 32 de pagini în cadrul politicii - care ar putea fi anunțată chiar joi.

„Neîntoarcerea chestionarului fără o explicație rezonabilă poate duce la retragerea cererii de azil a unei persoane, în conformitate cu politica publicată privind retragerea cererilor de azil”, se arată în scrisoarea care a fost dezvăluită și care ar urma să fie publicată joi.

Acest lucru se întâmplă în condițiile în care se așteaptă ca numărul cererilor de azil restante să depășească 150.000 pentru prima dată în peste 20 de ani, din cauza creșterii numărului de migranți care traversează Canalul Mânecii cu ambarcațiuni mici.

Premierul Rishi Sunak a declarat că această problemă este una dintre prioritățile sale principale, iar luna viitoare, parlamentarii așteaptă ca acesta să publice legi care să interzică oricărei persoane care intră ilegal în Marea Britanie să ceară azil în Marea Britanie.

Anunțul survine în ajunul în care liderul laburist Sir Keir Starmer încearcă să acapareze lumina reflectoarelor prin prezentarea planului său în cinci puncte pentru viitor.

Chestionarele vor fi trimise inițial pentru cererile de azil mai vechi din Afganistan, Eritreea, Libia, Siria și Yemen - țări în care 90% sau mai mult din cereri sunt aprobate.

Acest lucru va merge la 12.000 de solicitanți care au depus cereri înainte de iunie 2022.

Daniel Hobbs, directorul pentru azil, protecție și aplicare a legii din cadrul Ministerului de Interne, scrie într-o scrisoare că acest lucru va „simplifica” procesul de azil pentru „solicitanții care sunt cetățeni confirmați ai Afganistanului, Eritreei, Libiei, Siriei și Yemenului”.

Cu toate acestea, scrisoarea avertizează: „În cazul în care solicitanții se adresează [organizațiilor care îi ajută pe solicitanții de azil] pentru asistență, am fi foarte recunoscători dacă ați putea continua munca pe care o faceți cu solicitanții de azil din Regatul Unit, sprijinindu-i cu acest chestionar. Douăzeci de zile lucrătoare vor fi acordate solicitanților pentru a returna acest chestionar. O atenționare va fi trimisă ulterior în cazul în care chestionarul nu va fi returnat. Pot fi solicitate prelungiri, dacă este necesar. Neîntoarcerea chestionarului fără o explicație rezonabilă poate duce la retragerea cererii de azil a unei persoane, în conformitate cu politica publicată privind retragerea cererii de azil”.

Acest lucru a provocat temeri că unele cereri de azil, inclusiv cele din Afganistan, unde vorbesc foarte puțin limba engleză și le va fi greu să obțină asistență juridică - ar putea să nu primească nici măcar scrisoarea dacă s-au mutat mult prin țară.

Ministerul de Interne spune că nu există alte planuri de a extinde această măsură la alte grupuri.

Hobbs a declarat: „În timp ce vom începe să trimitem chestionarul de cerere de azil cetățenilor din Afganistan, Eritreea, Libia, Siria și Yemen, este posibil să extindem utilizarea chestionarului ca mijloc de colectare de informații suplimentare de la alți solicitanți care așteaptă o decizie de azil în timp util. Vom oferi mai multe detalii în acest sens în timp util”.

Răspunzând la scurgerea de informații de la Sky News, Enver Solomon, CEO al Consiliului pentru Refugiați, a declarat: „Mișcările de reducere a întârzierilor sunt binevenite, dar răspunsul nu este încă mai multe obstacole birocratice și amenințări de retragere a cererilor. Acordarea rapidă a statutului de refugiat persoanelor din țările cu rate ridicate de acordare ar trebui să fie un prim pas binevenit, dar procesul trebuie să fie bine gândit. După ce au trăit în îngrijorare și incertitudine luni și chiar ani fără să audă nimic despre cererile lor, nu poate fi atunci corect sau rezonabil să ne așteptăm ca oamenii să completeze un formular lung doar în limba engleză în câteva săptămâni, mai ales pentru cei care nu au acces la consiliere juridică și nu vorbesc limba engleză”.

(sursa: Mediafax)

Subiecte în articol: azil Marea Britanie
TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri