Premierul britanic, Theresa May, va demara procedura de ieșire din Uniunea Europeană, activând Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona, până la sfârșitul lunii martie 2017. Ea a mai declarat, pentru BBC, că va prezenta o nouă legislație pentru abrogarea Legii din 1972 privind Comunitățile Europene, în timpul discursului reginei în Parlament, care va avea loc în aprilie sau mai, anul viitor.
„Aceasta va fi prima etapă pentru a face din Marea Britanie o țară suverană și independentă din nou”, a declarat May, adăugând că noua legislație va însemna „sfârșitul autorității UE în Regatul Unit”. Această legislație nu va intra însă în vigoare, decât atunci când Marea Britanie va părăsi efectiv UE. Premierul britanic, care se mărginise să afirme anterior că nu va activa Articolul 50 anul acesta, urma să susțină un discurs despre Brexit în timpul conferinței conservatorilor, desfășurată în Birmingham. Theresa May nu a oferit o dată exactă, dar a precizat că activarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona va avea loc „până la sfârșitul lunii martie”, 2017. Șefa guvernului de la Londra speră să înceapă cât mai curând „activitatea preliminară” cu statele rămase în componența blocului comunitar, astfel încât „atunci când activarea va avea loc, să avem un proces lin de negociere”. „Este important, atât pentru Marea Britanie, cât și pentru Europa să facem acest lucru în cea mai bună manieră posibilă, pentru a exista o desprindere ușoară de UE”, a adăugat ea.
Un Brexit divizat
Între timp, președintele conservatorilor a declarat pentru BBC că negocierile în privința Brexit vor fi ținute departe de opinia publică. „Nu vom spune cu exactitate ceea ce vom negocia, dar, de îndată ce tratativele vor fi încheiate, vom anunța ceea ce am obținut și modul prin care ne-am atins obiectivele”, a afirmat conservatorul Patrick McLaughlin. De altfel, parlamentarii conservatori sunt divizați, înclinând între un „Brexit dur”, în afara pieței unice europene, prin care Regatul Unit să obțină control total asupra imigrației, și un „Brexit blând”, ce permite menținerea Marii Britanii în zona de comerț liber, în schimbul respectării unor reglementări europene și a principiului libertății de mișcare a cetățenilor europeni.
Potrivit Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona, Regatul Unit trebuie să notifice Consiliului European intenția de a părăsi UE. Din acel moment, Marea Britanie și țările membre ale UE au la dispoziție doi ani pentru a negocia ieșirea din blocul comunitar.
În 1972, Parlamentul britanic a aprobat Legea privind Comunitățile Europene. Votul a oferit efect direct legislației europene. În consecință, dacă există un conflict între o hotărâre a Parlamentului britanic și legislația europeană, aceasta din urmă are prioritate. Noua legislație anunțată de Theresa May, prin care va fi eliminat actul ce a permis aderarea Regatului Unit la UE, va duce și la o încetare a jurisdicției Curții Europene de Justiție în Marea Britanie.