YouTube nu va interzice difuzarea stilului drill, un curent al muzicii hip-hop foarte popular în rândul tinerilor din Londra, dar contestat pentru versurile violente şi imaginile războinice, a anunţat vineri un responsabil al platformei video, potrivit AFP.
La începutul lunii mai, circa 20 de femei s-au stropit cu sânge fals şi au protestat în faţa sediului filialei Google de la Londra, acuzând YouTube că ar contribui la creşterea numărului de atacuri cu armă albă prin promovarea, pe platforma sa, a videoclipurilor violente din stilul drill.
Prin aceste videoclipuri, ''YouTube contribuie la promovarea şi glorificarea armelor ilegale precum pistoale, cuţite, macete'' şi permite difuzarea unor ''ameninţări ca acestea să fie utilizate în scopul mutilării, torturării sau uciderii'', a denunţat mişcarea Operation Shutdown, care reuneşte femei şi bărbaţi care şi-au pierdut persoane apropiate în atacuri cu cuţite din Regatul Unit, incidente al căror număr este în creştere.
Într-un articol de opinie publicat vineri în cotidianul The Telegraph, directorul filialei YouTube în Regatul Unit, Ben McOwen Wilson, subliniază că muzica drill nu este ilegală prin natura sa, reprezintă o modalitate de exprimare, şi nu există motive ca difuzarea acesteia să fie interzisă pe platforma video.
"Deşi există persoane care susţin că muzica drill nu are ce căuta pe platforma YouTube, credem că putem oferi o şansă la exprimare celor care deseori nu îşi pot face auzită vocea", a scris acesta.
Ben McOwen Wilson a recunoscut, cu toate acestea, necesitatea de a lupta împotriva ''violenţei dintre bande rivale'' şi a subliniat că depune eforturi împreună cu poliţia, comunităţile locale şi experţi ''pentru a înţelege contextul local şi a lua măsuri acolo unde se impun''.
Asemenea Facebook sau Twitter, platforma YouTube este criticată frecvent pentru că nu adoptă măsuri suficiente în scopul înlăturării rapide a materialelor care instigă la ură, violenţă sau promovează teorii ale conspiraţiei, care au din ce în ce mai mulţi adepţi odată cu dezvoltarea reţelelor de socializare.
AGERPRES