Jurnalul.ro Ştiri Observator Marele Sinod, la care a participat şi Patriarhul Daniel, INTERZICE căsătoria între ortodocşi şi alte religii

Marele Sinod, la care a participat şi Patriarhul Daniel, INTERZICE căsătoria între ortodocşi şi alte religii

În timp ce alte confesiuni religioase fac eforturi să îţi modernizeze mentalitatea şi obiceiurile, Biserica Ortodoxă pare să se ducă înapoi în Evul Mediu.

Cu ocazia Marelui Sinod întrunit în urmă cu două zile, eveniment la care a participat şi Patriarhul Daniel, au fost luate o serie de hotărâri care par a fi desprinse din filmele istorice.

"Cu privire la căsătoriile mixte între ortodocși și ne-ortodocși sau ne-creștini, s-a hotărât:
i. Căsătoria între ortodocși și ne-ortodocși este interzisă conform acriviei canonice (canonul 72 al Sinodului Quinisext).
ii. Posibilitatea aplicării iconomiei bisericești cu privire la impedimentele la căsătorie trebuie să fie reglementată de Sfântul Sinod al fiecărei Biserici Ortodoxe Autocefale, conform principiilor stabilite de sfintele canoane bisericești, în spiritul unui discernământ pastoral, astfel încât să servească mântuirii omului.
iii. Căsătoria dintre ortodocși și ne-creștini este absolut interzisă, potrivit acriviei canonice."

AICI puteţi citi tot documentul.

În acelaşi registru a existat şi în Marea Britanie o prevedere în Constituţie care intrezicea căsătoria între catolici şi protestanţi. Unul dintre rezultatele acestei prevederi absurde a fost o lungă vărsare de sânge în Irlanda de Nord.

După ce au apărut critici în presa faţă de această hotărâre, Biseria Ortodoxă Română a dat un comunicat de presă în care face următoarele precizări:

"În urma discuțiilor din presă referitoare la poziția Bisericii Ortodoxe Române privind căsătoriile religioase mixte, facem următoarele precizări:

Pentru a păstra unitatea de credinţă şi de viaţă spirituală în familie, tradiția canonică strictă a Bisericii Ortodoxe a formulat explicit interdicția căsătoriei credincioșilor ortodocşi cu persoane de altă confesiune creștină. Totuși, prin iconomie sau pogorământ, din rațiuni pastorale în contexte socio-culturale multiconfesionale, Biserica Ortodoxă îngăduie căsătoria credincioşilor ortodocşi cu persoane de altă confesiune creştină, după obţinerea dispensei (aprobării speciale) de la episcopul ortodox al locului, care are cea mai înaltă responsabilitate pastorală în eparhie."

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri