Producătorii din industria alimentară vor fi obligați să limiteze drastic acizii grași trans-nesaturați (AGT) din produsele alimentare destinate consumului uman, potrivit unui proiect de lege, care a trecut de votul final din Parlament și a mers spre promulgare.
Noua lege ar urma să intre în vigoare de la 1 aprilie 2021 și ar putea salva viața a 2.000 de români anual. Este vorba despre cele mai dăunătoare grăsimi găsite în margarină, fast-food, mezeluri, creme tartinabile, napolitane, chipsuri sau popcorn, despre care numeroase studii au demonstrat că sunt direct legate de boli cu potențial fatal: infarct miocardic, AVC, diabet, Alzheimer și cancer.
Concret, vor putea fi introduse pe piață doar „produse alimentare cu un conținut de AGT de cel mult 2g/100g de grăsime din conținut”, regulă valabilă și pentru produsele din alte țări ale UE, și pentru cele din țări terțe. În prezent, există alimente care au chiar și 40-50% de AGT din totalul conținutului de lipide.