Jurnalul.ro Cultură Muzica Mari personalități ale muzicii clasice dau startul CALENDARULUI INTERNAȚIONAL AL ARTELOR 2024, de Ziua Culturii Naționale, la Institutul Cultural Român

Mari personalități ale muzicii clasice dau startul CALENDARULUI INTERNAȚIONAL AL ARTELOR 2024, de Ziua Culturii Naționale, la Institutul Cultural Român

de Magdalena Popa Buluc    |   

Marile proiecte muzicale în a căror organizare este implicat Institutul Cultural Român vor fi prezentate de personalități marcante și operatori culturali de renume în cadrul unei mese rotunde organizate cu prilejul Zilei Culturii Naționale, duminică, 14 ianuarie 2024, ora 11.00, la sediul ICR din Aleea Alexandru nr. 38. La eveniment participă inițiatorii și coorganizatorii proiectelor muzicale în care ICR are o implicare majoră și care reprezintă România în străinătate sau asigură o veritabilă platformă de interrelaționare culturală și diplomatică.

Întâlnirea va fi urmată, de la ora 14.00, de recitalurile susținute de muzicienii Valentin Șerban, câștigătorul Concursului Internațional „George Enescu” la vioară, ediția 2020/2021 și Gabriel Gîțan, pianist acompaniator la Concursul Internațional „George Enescu” și Constantin Borodin, laureat al premiului II la violoncel - Concursul Internațional „George Enescu”, participant în cadrul programului ICR AdMusicam. Din program fac parte lucrările Sonata nr. 3 în la minor pentru vioară și pian, op. 25 - în caracter popular românesc de George Enescu, Lăutarul din Suita Impresii din copilărie pentru vioară solo de George Enescu și Suită pentru violoncel solo de Carmen Petra Basacopol. Intrarea este liberă.

 

La masa rotundă vor fi prezenți:

Cristian Măcelaru – Dirijor, Director artistic al Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”, Director muzical al Orchestrei Naționale a Franței;

Peter Stark – Profesor de dirijat la Royal College of Music London, Director de repetiţii al EUYO (Orchestra de Tineret a Uniunii Europene);

Cristina Uruc – Manager interimar Artexim (organizatorul Festivalului și Concursului Internațional „George Enescu”);

Emil Pantelimon – Manager al Corului Național de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”;

Daniel Jinga – Manager-director general al Operei Naționale București;

Marin Cazacu – Violoncelist, Manager al Filarmonicii George Enescu, inițiatorul Orchestrei Române de Tineret și fondatorul ansamblului Violoncellissimo;

Alina Pavalache-Cophignon – Director artistic Rencontres Musicales Internationales „Georges Enesco” Paris;

Răzvan Popovici – Violist, Fondator și director executiv SoNoRo;

Diana Rotaru – Compozitoare, director artistic al Festivalului Meridian, reprezentant UCMR;

Ovidiu Maior – Președinte al Asociației pentru Dezvoltare Comunitară Iunona;

Liviu Sebastian Jicman – Președintele Institutului Cultural Român.

Despre proiectele prezentate

Institutul Cultural Român și Société Nationale de Radiodiffusion Radio France au înregistrat public, la Auditorium Radio France din Paris, concertul cu Simfonia a III-a în Do Major, op.21, de George Enescu, în interpretarea Orchestrei Naționale a Franței dirijate de maestrul Cristian Măcelaru și a Corului Radio France condus de Aurore Tillac.

Festivalul Internațional George Enescu și Concursul Internaţional George Enescu încântă publicul prin măiestria miilor de muzicieni și a celor mai bune orchestre din lume, încă din 1958, pentru a onora și celebra memoria, muzica și personalitatea compozitorului, pianistului, violonistului și dirijorului român George Enescu. Concursul Internaţional George Enescu este un eveniment desfăşurat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României şi este un proiect cultural strategic finanţat de Guvernul României prin Ministerul Culturii.

Cel mai important concurs de muzică clasică din România va avea loc între 31 august şi 29 septembrie 2024 în Bucureşti. Tineri muzicieni din întreaga lume participă în cele patru secţiuni ale Concursului: violoncel, vioară, pian şi compoziţie.

European Youth Orchestra (EUYO) este un proiect muzical european care reuneşte tineri muzicieni din toate ţările membre ale Uniunii Europene sub bagheta unor dirijori de renume, într-o orchestră care transcende barierele sociale, culturale, politice şi economice. Pentru cele aproximativ 130 de locuri din orchestră se organizează anual audiții în fiecare ţară. De asemenea, EUYO are o listă de rezerve de aproximativ 200 de muzicieni, care au şansa să cânte în orchestră în timpul anului. Institutul Cultural Român sprijină începând din anul 2010 participarea muzicienilor români la EUYO și organizează etapa finală din România a audițiilor anuale pentru Orchestra de Tineret a Uniunii Europene. Până în prezent, peste 20 de instrumentiști din România au luat parte la stagiile de formare EUYO, în cadrul parteneriatului cu ICR.

La 60 de ani de la înființare, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, a susținut o serie de concerte în Statele Unite ale Americii, la invitația Ambasadei României la Washington, în cadrul unui turneu aniversar organizat la Washington, New York, Chicago și Seattle, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la New York, în perioada 26 noiembrie – 4 decembrie 2023. Recitalurile au fost susținute în spații prestigioase, printre care Catedrala Națională a SUA și Congresul american. De la înființarea sa, în 1963, de către legendarul muzician și dirijor Marin Constantin (1925-2011), Corul Madrigal a susținut sute de concerte aplaudate peste tot în lume, impunându-se ca un adevărat brand de țară.

Orchestra Operei Naționale București, cu o tradiție bogată, a fost condusă de dirijori de renume, realizând o varietate impresionantă de producții de operă și balet, Printre numele care au marcat activitatea Orchestrei Operei Naționale București se numără maeștrii George Enescu – care a dirijat spectacolul inaugural al instituției, Cornel Trăilescu, Constantin Silvestri, Jean Bobescu, Carol Litvin, Egizio Massini. În colaborare cu ICR Orchestra Operei Naționale București a concertat cu succes în 2023 – Anul Ciprian Porumbescu – la Musikverein și Muth din Viena și în Republica Moldova, sub bagheta dirijorului Daniel Jinga.

Violoncellissimo este unul dintre cele mai vestite ansambluri camerale românești din ultimii 15 ani și s-a format la inițiativa renumitului violoncelist Marin Cazacu, care, alături de actuali şi foşti studenţi ai săi, a deschis astfel un nou drum în promovarea muzicii şi a tinerelor talente din România. În ultimii ani, ansamblul Violoncellissimo a susținut concerte în cadrul unor importante evenimente culturale din România și străinătate, dintre care amintim: Concert cu ocazia aniversării a 140 de ani de la nașterea lui Constantin Brâncuși, Ziua Culturii Naționale, Gala premiilor UNITER, Hope Concert si UNESCO 2021.

Institutul Cultural Român de la Paris, Societatea Muzicală Franceză „George Enescu” şi Ambasada României la Paris organizează anual festivalul „Rencontres Musicales Enesco” (Întâlnirile Muzicale Enescu), care din 2020 se desfăşoară sub înaltul patronaj al Delegaţiei României pe lângă UNESCO, Paris. Sub egida festivalului se desfăşoară şi Concursul internaţional de artă vocală „George Enescu”. Acesta din urmă cuprinde secţiunile „Tineri cântăreţi profesionişti” şi „Mari amatori de artă vocală”. Întâlnirile Muzicale Georges Enesco Paris s-au născut din ideea promovării operei muzicale a compozitorului și a creațiilor muzicale contemporane ale noilor generații de compozitori români și francezi.

Înființat în anul 2006, Festivalul SoNoRo a adus muzica de cameră în prim-planul vieții culturale românești și a inclus scena muzicală românească într-o rețea de festivaluri europene de înaltă ținută. Pe lângă parteneriatele tradiționale cu festivaluri din Italia, Letonia, Germania, Anglia, Israel și Japonia, SoNoRo a concertat în unele dintre cele mai renumite săli din lume, cum ar fi Wigmore Hall din Londra, Konzerthaus din Viena, YMCA din Ierusalim și Carnegie Hall din New York. Platforma culturală SoNoRo include Festivalul SoNoRo (18 ani), SoNoRo Interferențe, programul de burse și workshop-uri pentru tineri muzicieni (17 ani), SoNoRo On Tour (12 ani), SoNoRo Arezzo (10 ani), SoNoRo Conac, seria de concerte estivale în clădiri de patrimoniu din România (11 ani), SoNoRo Musikland, festival dedicat patrimoniului și tradițiilor din Transilvania (5 ani).

Festivalul MERIDIAN, unul din cele mai importante festivaluri de muzică nouă din țară, este organizat anual din 2005 de către UCMR – Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România prin Secțiunea Națională Română a ISCM (International Society for Contemporary Music) – snr-simc.org. Institutul Cultural Român a oferit publicului bucureştean spectacolul inedit de muzică contemporană şi dans contemporan „(un)MASKedˮ, care a deschis cea de-a XVIII-a ediție a Festivalului Internațional MERIDIAN în data de 5 noiembrie 2023, la Studioul de Operă şi Multimedia al Universității Naționale de Muzică din Bucureşti.

Pentru prima dată în istoria sa, Filarmonica de Stat Târgu Mureș va concerta la Musikverein din Viena. Concertul Filarmonicii de Stat Târgu Mureș va avea loc în data de 8 noiembrie 2024, când peste 70 de muzicieni vor urca pe prestigioasa scenă a muzicii clasice din capitala Austriei. Programul concertului cuprinde lucrări de George Enescu și Béla Bartók, care au studiat la Viena și au concertat la Târgu Mureș, dar și lucrări de Astor Piazzola. Dirijorul orchestrei este Pablo Boggiano.

Programul ICR AdMusicam este o sesiune de instruire în management personal, prezentare, pregătirea audiţiilor şi masterclass-uri în domeniul orchestral. Programul de două săptămâni organizat anual se adresează muzicienilor cu vârste între 16 și 25 de ani și oferă un nou model de calificare a tinerilor muzicieni talentați. Absolvenții AdMusicam participă și la AdMusicam Concert Series, suită de evenimente muzicale cu public, care în 2023 a reunit tinerii muzicieni pentru șapte concerte desfășurate în București la Ateneul Român, Palatul Suțu, Sala Mare a ICR și la Chișinău.

Parteneri media: Agerpres, Radio România Muzical, Radio România Cultural

 

TOP articole pe Jurnalul.ro:
Parteneri